Research Article
BibTex RIS Cite

VALUATION, ACCOUNTING AND REPORTING OF BIOLOGICAL ASSETS: AGRICULTURE, FORESTRY AND FISHERY INDUSTRY LISTED IN BORSA ISTANBUL (BIST) A PRACTICE

Year 2015, Volume: 4 Issue: 2, 81 - 106, 29.12.2015

Abstract

Biological assets are live animals and plants. Biological assets can ve classified as consumable- conveyor, mature-immature, short-term and long-term biological assets. Community of biological assets are alive animals or plants. These communities may be in the form of animals such as cattle, sheep, agricultural products and products resulting from the processing. Regulations have been made in the valuation, accounting and reporting of biological assets One of the regulations is Agriculture Accounting Standard (41). In this standard biological assets is classified as agricultural products and processing products after harvest and principles regarding valuation, accounting and reporting of biological assets are stated. In this study the concepts related to biological assets and issues such as valuation, accounting and reporting have been addressed. Types of biological asssts in industries of agriculture, forestry and fishery registered in Borsa Istanbul, their valuation methods, government grants they use and place in their financial structures havebeen researched. The data in this study has been gathered from industries of agriculture, forestry and fishery in Borsa Istanbul. The aim of this study is to identify valuation methods of bussinesses in the industries of agriculture, forestry and fishery,
accounting procedures, the share of financial statements and possible contributions of these shares 

CANLI VARLIKLARIN DEĞERLEMESİ, MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASI: BORSA İSTANBUL'DA (BİST) KAYITLI TARIM, ORMAN VE BALIKÇILIK ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERDE ANALİZ

Year 2015, Volume: 4 Issue: 2, 81 - 106, 29.12.2015

Abstract

Canlı varlık, yaşayan hayvan ve bitkilerdir. Canlı varlıklar, tüketilebilir, taşıyıcı, olgunlaşmış-olgunlaşmamış, bir yıldan kısa süreli ve bir yıldan uzun süreli canlı varlıklar gibi bir çok şekilde sınıflandırılabilmektedir. Canlı varlıklar topluluğu, yaşayan hayvan veya bitki topluluğudur. Bu topluluk içerisinde büyük baş ve küçük baş hayvanlar olabileceği gibi tarımsal ürünler ve işlenme sonucunda ortaya çıkan ürünler şeklinde yer almaktadır. Canlı varlıkların sınıflandırılması, değerlenmesi, muhasebeleştirilmesi ve raporlanması ile ilgili uygulamada düzenlemeler yapılmıştır. Yapılan düzenlemelerden biri de (41) numaralı Tarımsal Faaliyetler muhasebe standardıdır. Standartta canlı varlıklar, tarımsal ürünler ve hasattan sonra işlenme sonucu ortaya çıkan ürünler şeklinde sınıflandırılarak, değerlemesi, muhasebeleştirilmesi ve raporlanması için uyulması gereken esaslara yönelik açıklamalar yapılmıştır. Çalışmada; canlı varlıklar ile ilgili kavramların neler olduğu, değerleme, muhasebeleştirme ve raporlanması gibi konulara değinilmiş, Borsa İstanbul’da kayıtlı tarım, orman ve balıkçılık alanında faaliyet gösteren işletmelerde canlı varlıkların ne olduğu, kullandıkları değerleme esasları, faydalandıkları devlet teşvikleri ve finansal yapısı içerisindeki payının neler olabileceğine yönelik uygulama yapılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler; BİST’e kayıt olan tarım, orman ve balıkçılık alanında faaliyet gösteren işletmelerin finansal durumlarından elde edilmiştir. Bu çalışmanın amacı tarım, orman ve balıkçılık alanında faaliyet gösteren işletmelerin canlı varlıklarını değerlemelerinde kullandıkları esasların, yapılması gereken muhasebe işlemlerinin, finansal durum tablolarındaki paylarının ve bu paylarının işletmeye katkısının neler olabileceğini tespit edebilmektir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ayşe Nur Buyruk Akbaba

Publication Date December 29, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Buyruk Akbaba, A. N. (2015). CANLI VARLIKLARIN DEĞERLEMESİ, MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASI: BORSA İSTANBUL’DA (BİST) KAYITLI TARIM, ORMAN VE BALIKÇILIK ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERDE ANALİZ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(2), 81-106.
AMA Buyruk Akbaba AN. CANLI VARLIKLARIN DEĞERLEMESİ, MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASI: BORSA İSTANBUL’DA (BİST) KAYITLI TARIM, ORMAN VE BALIKÇILIK ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERDE ANALİZ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. December 2015;4(2):81-106.
Chicago Buyruk Akbaba, Ayşe Nur. “CANLI VARLIKLARIN DEĞERLEMESİ, MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASI: BORSA İSTANBUL’DA (BİST) KAYITLI TARIM, ORMAN VE BALIKÇILIK ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERDE ANALİZ”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 4, no. 2 (December 2015): 81-106.
EndNote Buyruk Akbaba AN (December 1, 2015) CANLI VARLIKLARIN DEĞERLEMESİ, MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASI: BORSA İSTANBUL’DA (BİST) KAYITLI TARIM, ORMAN VE BALIKÇILIK ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERDE ANALİZ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 4 2 81–106.
IEEE A. N. Buyruk Akbaba, “CANLI VARLIKLARIN DEĞERLEMESİ, MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASI: BORSA İSTANBUL’DA (BİST) KAYITLI TARIM, ORMAN VE BALIKÇILIK ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERDE ANALİZ”, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 4, no. 2, pp. 81–106, 2015.
ISNAD Buyruk Akbaba, Ayşe Nur. “CANLI VARLIKLARIN DEĞERLEMESİ, MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASI: BORSA İSTANBUL’DA (BİST) KAYITLI TARIM, ORMAN VE BALIKÇILIK ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERDE ANALİZ”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 4/2 (December 2015), 81-106.
JAMA Buyruk Akbaba AN. CANLI VARLIKLARIN DEĞERLEMESİ, MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASI: BORSA İSTANBUL’DA (BİST) KAYITLI TARIM, ORMAN VE BALIKÇILIK ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERDE ANALİZ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;4:81–106.
MLA Buyruk Akbaba, Ayşe Nur. “CANLI VARLIKLARIN DEĞERLEMESİ, MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASI: BORSA İSTANBUL’DA (BİST) KAYITLI TARIM, ORMAN VE BALIKÇILIK ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERDE ANALİZ”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 4, no. 2, 2015, pp. 81-106.
Vancouver Buyruk Akbaba AN. CANLI VARLIKLARIN DEĞERLEMESİ, MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASI: BORSA İSTANBUL’DA (BİST) KAYITLI TARIM, ORMAN VE BALIKÇILIK ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERDE ANALİZ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;4(2):81-106.

downloaddownloaddownloaddownload  download  download       download     download      download download    download  download download download downloaddownload