Research Article
BibTex RIS Cite

Clonal Selection of ‘Mincane’ Hazelnut cv: Physical Properties

Year 2022, Volume: 12 Issue: 2, 1081 - 1097, 15.12.2022
https://doi.org/10.31466/kfbd.1181029

Abstract

This study was conducted to identify Mincane cv clones with superior physical traits in the Trabzon province, Maçka district, Esiroğlu region between 2014 and 2019. Selection research in the study area based on the study objective revealed 14 Mincane clones with superior traits. In these selected clones, yield, number of nuts per cluster, nut characteristics, kernel characteristics, nut weight, shell thickness, kernel weight, kernel percentage, shriveled kernel, kernel cavity, blank kernel, split suture, black-tipped kernel, picola nut, lemoning, sour lemon taste, tumor ratio, good kernel, defective kernel, fibrousness, bleaching ability, perforated nut traits, and sensory and color properties were investigated. Physical traits varied greatly within the Mincane cv, and this difference was statistically significant (P˂0.001). It was concluded that the G1, G6, G4, and G11 clones were promising and that it would be useful to closely monitor the G13 clone.

References

  • Alasalvar, C., Amaral, J. S., & Shahidi, F., (2006). “Functional lipid characteristics of Turkish tombul hazelnut (Corylus avellana L.),” Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(26), 10177–10183.
  • Alibas, I., Zia, M. P., Yilmaz, A., & Asik, B. B., (2020). Drying kinetics and quality characteristics of green apple peel (Mallus communis L. var. “Granny Smith”) used in herbal tea production. Journal of Food Processing and Preservation, 44(2), e14332. https://doi.org/10.1111/jfpp.14332
  • Cansev, A., Tüccar, M., & Turhan, Ş., (2018). Sakarya İli Kocaali İlçesi’nde faaliyette bulunan fındık işletmelerinin mevcut yapısı ve sorunları. Bahçe, 47(2), 23–31.
  • Çetin, N., Yaman, M., Karaman, K., & Demir, B., (2020). Determination of some physicomechanical and biochemical parameters of hazelnut (Corylus avellana L.) cultivars. Turk J Agric For, 44, 439-450. doi:10.3906/tar-1905-115
  • Demir, B., (2018). Application of data mining and adaptive neuro-fuzzy structure to predict color parameters of walnuts (Juglans regia L.). Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 42(3), 216-225. doi:10.3906/tar-1801-78
  • Dönmez, İ. E., Selçuk, S., Sargın, S., & Özdeveci, H., (2016). Kestane, fındık ve antepfıstığı meyve kabuklarının kimyasal yapısı. Turkish Journal of Forestry, 17(2), 174- 177.
  • Ercisli S, Öztürk I, Kara M, Kalkan F, Seker H, Duyar O, Ertürk Y., 2011. Physical properties of hazelnuts. International Agrophysics, 25, 115-121.
  • Ertürk, Y. E., Geçer, M. K., Gülsoy, E., & Yalçın, S., (2015). Antepfıstığı üretimi ve pazarlaması. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(2), 43-62.
  • Fan, L., Ren, J., Yang, Y., & Zhang, L., (2020). Comparative analysis on essential nutrient compositions of 23 wild Hazelnuts (Corylus heterophylla) grown in Northeast China. Journal Of Food Quality, 2020, 1-9.
  • Fiskobirlik, (2004). Fındık alım-ekspertiz ve saklama yönetmeliği. Fiskobirlik Basımevi, Giresun.
  • Ghisoni, S., Lucini, L., Rocchetti, G., Chiodelli, G., Farinelli, D., Tombesi, S., & Trevisan, M., (2020). Untargeted metabolomics with multivariate analysis to discriminate hazelnut (Corylus avellana L.) cultivars and their geographical origin. J Sci Food Agric, 100, 500–508.
  • Göğüs, A., (2015). Tirebolu Karakaya vadisinde Tombul fındık klon seleksiyonu, Yüksek Lisans Tezi. Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • GTHB, (2017). Fındık entegre mücadele teknik talimatı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı, Ankara.
  • Hosseinpour, A., Seifi, E., Javadi, D., Ramezanpour, S. S., & Molnar, T. J., (2013). Nut and kernel characteristics of twelve hazelnut cultivars grown in Iran. Sci Hortic, 150, 410–413.
  • İslam, A., (2000). Ordu ilinde yetişen Türk fındık çeşitlerinde klon seleksiyonu, Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • İslam, A., (2019). Fındık ıslahında gelişmeler. Akademik Ziraat Dergisi, 8, 167-174.
  • İslam, A., & Çayan, M., (2019). Ordu ili Gürgentepe ilçesinde yetiştirilen Çakıldak fındık çeşidinde klon seleksiyonu. Akademik Ziraat Dergisi, 8, 1-8.
  • İşbakan, H, & Bostan S. Z., 2020. Fındıkta bitki morfolojik özellikleri ile verim ve meyve kalite özellikleri arasındaki ilişkiler. Ordu Üniv. Bil. Tek. Derg, 10 (1), 32-45.
  • Kan, E., (2019). Trabzon’un bazı ilçelerinde yetiştirilen Trabzon sivrisi fındık popülasyonunda klon seleksiyonu, Yüksek Lisans Tezi. Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • Kalkışım, Ö., Turan, A., Okcu, Z., & Özdes, D., (2016). Evaluation of the effect of different harvest time on the fruit quality of Foşa nut. Erwerbs Obstbau, 5, 89–92.
  • Köksal, A. İ., (2018). Türk fındık çeşit kataloğu. Fındık Tanıtım Grubu, Ankara.
  • Krol, K., & Gantner, M., (2020). Morphological traits and chemical composition of hazelnut from different geographical origins: A review. Agriculture, 10, 375.
  • Matthaus, B., & Özcan, M. M., (2012). The comparison of properties of the oil and kernels of various hazelnuts from Germany and Turkey. European Journal of Lipid Science and Technology, 114(7), 801–806.
  • Mehlenbacher, S. A., Smith, D. C., K. & Brenner, L., (1993). Variance components and heritability of nut and kernel defects in hazelnut. Plant Breeding 110, 144-152
  • Nishio, S., Yamada, M., Takada, N., Kato, H., Onoue, N., Sawamura, Y., Saito, T., (2014). Environmental variance and broad-sense heritability of nut taits in japanese chestnut breeding. Hortscience, 49(6), 696-700.
  • Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, & M., (2005). Ilıman İklim Meyve Türleri, Sert Kabuklu Meyveler Cilt-III, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 566, İzmir.
  • Öztürk, A., & Serttaş, S., (2018). Current situation and potential of fruit growing in the Black Sea Region. Journal of the Institute of Science and Technology, 8(4), 11-20.
  • Pekdemir, E., (2019). Piraziz (Giresun) İlçesi Tombul fındık populasyonunun verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi. Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • Saruhan, İ., & Tuncer, C., (2010). Research on damage rate and type of green shield bug (Palomena prasina L. Heteroptera: Pentatomidae) on hazelnut. J. Agric. Sci. 25, 75-83.
  • Saruhan, I., Tuncer, C., & Akca, I., (2010). Development of Green Shield Bug (Palomena Prasina L., Heteroptera: Pentatomidae) In Different Temperatures. Zemdirbyste-Agriculture, 97(1), 55-60.
  • Saruhan, İ., & Şen, M., (2016). Emici böcekler (Hemiptera: Pentatomidae, Coreidae ve Acanthosomatidae)‟in farklı fındık (Corylus avellana L.) çeşitlerindeki lekeli iç zararının belirlenmesi. Anadolu J Agr Sci, 31, 337-344.
  • Shafie, G., Ghorbani, M., Hosseini, H., Mahoonak, A. S., Maghsoudlou, Y. S. M., (2020). Estimation of oxidative indices in the raw and roasted hazelnuts by accelerated shelf-life testing. Food Sci Technol, 57, 2433- 2442.
  • Şahin, N., (2019). Giresun ili merkez ilçede yetiştirilen sivri fındık çeşidinde klon seleksiyonu, Yüksek Lisans Tezi. Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • Şimşek, A., (2004). Değişik kavurma proseslerinin bazı fındık çeşitlerinde oluşturduğu biyokimyasal değişiklikler, Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Turan, A., (2007). Giresun ili Bulancak ilçesi Tombul fındık klon seleksiyonu. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Turan, A., & Beyhan, N., (2009). Investigation of the pomological characteristics of selected Tombul hazelnut clones in the Bulancak area of Giresun province. Seventh International Congress on Hazelnut, Book of Proceeding (61–66), 23–27 June, Viterbo, Italy.
  • Turan, A., (2017). Fındıkta kurutma yöntemlerinin meyve kalitesi ve muhafazası üzerine etkileri. Doktora Tezi, Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Giresun.
  • Turan, A., (2018). Effect of drying methods on fatty acid profile and oil oxidation of hazelnut oil during storage. European Food Research and Technology, 12, 2181–2190.
  • Turan, A., ve İslam, A., (2019). Tombul fındık çeşidinde yağ oksidasyonunu azaltacak kurutma yönteminin belirlenmesi. GIDA,44 (4), 563-575.
  • Turan, A., (2019). Effect of drying on the chemical composition of Çakıldak (cv) hazelnuts during storage. Grasas y Aceites, 70(1): e296.
  • Turan, A., & İslam, A., (2020). Hazelnut Cultivation. A. İslam (Ed.), Ecological requirement of hazelnut, (pp. 26-30), Fatsa, Ordu, Yeşiller Grafik tasarım, Reklam ve Matbaacılık.
  • Turan, A., (2021). Effect of the damages caused by the green shield bug (Palomena prasina L.) on the qualitative traits of hazelnuts. Grasas Aceites 72 (1), e391.
  • Yao, Q., & Mehlenbacher, S. A., (2000). Heritability, variance components and correlation of morphological and phenological traits in hazelnut. Plant Breeding, 119, 369-381.
  • Yılmaz, M., Karakaya, O., Balta, M. F., Balta, F., ve Yaman İ., (2019). Çakıldak fındık çeşidinde iç meyve iriliğine bağlı olarak biyokimyasal özelliklerin değişimi. Akademik Ziraat Dergisi, 8, 61-70.
  • Xu, Y. X., & Hanna, M. A., (2010). Evaluation of Nebraska hybrid hazelnuts: Nut/kernel characteristics, kernel proximate composition, and oil and protein properties. Industrial Crops and Products, 31, 84-91.

Mincane Fındık Çeşidinde Klon Seleksiyonu: Fiziksel Özellikler

Year 2022, Volume: 12 Issue: 2, 1081 - 1097, 15.12.2022
https://doi.org/10.31466/kfbd.1181029

Abstract

Bu araştırma 2014-2019 yılları arasında Trabzon ili Maçka ilçesi Esiroğlu bölgesinde Mincane fındığının fiziksel özellikleri bakımından üstün klonlarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmanın yürütüldüğü alanda amaca yönelik yürütülen seleksiyon çalışması sonucunda 14 adet Mincane klonu bazı özellikleri bakımından üstün bulunmuştur. Seçilen bu klonlarda verim, çotanaktaki meyve sayısı, kabuklu meyve özellikleri, iç özellikleri, meyve ağırlığı, kabuk kalınlığı, iç ağırlığı, randıman, buruşuk iç oranı, göbek boşluğu, boş iç oranı, çıtlak meyve oranı, siyah uçlu iç, pikola fındık oranı, limonlaşma, ekşi limonlu, urlu iç, dolgun iç, kusurlu iç, liflilik, beyazlama oranı, delikli meyve, duyusal analizler ve renk özellikleri incelenmiştir. Bu incelemeler sonrasında Mincane fındık çeşidi içerisinde fiziksel özellikler bakımından büyük bir varyasyon olduğu görülmüş ve bu farklılık istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P˂0.001). Çalışma sonucunda G1, G6, G4 ve G11 klonlarının ümitvar olduğu görülmüş, ayrıca G13 klonunun da dikkatlice takip edilmesinin yararlı olacağı anlaşılmıştır. 

References

  • Alasalvar, C., Amaral, J. S., & Shahidi, F., (2006). “Functional lipid characteristics of Turkish tombul hazelnut (Corylus avellana L.),” Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(26), 10177–10183.
  • Alibas, I., Zia, M. P., Yilmaz, A., & Asik, B. B., (2020). Drying kinetics and quality characteristics of green apple peel (Mallus communis L. var. “Granny Smith”) used in herbal tea production. Journal of Food Processing and Preservation, 44(2), e14332. https://doi.org/10.1111/jfpp.14332
  • Cansev, A., Tüccar, M., & Turhan, Ş., (2018). Sakarya İli Kocaali İlçesi’nde faaliyette bulunan fındık işletmelerinin mevcut yapısı ve sorunları. Bahçe, 47(2), 23–31.
  • Çetin, N., Yaman, M., Karaman, K., & Demir, B., (2020). Determination of some physicomechanical and biochemical parameters of hazelnut (Corylus avellana L.) cultivars. Turk J Agric For, 44, 439-450. doi:10.3906/tar-1905-115
  • Demir, B., (2018). Application of data mining and adaptive neuro-fuzzy structure to predict color parameters of walnuts (Juglans regia L.). Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 42(3), 216-225. doi:10.3906/tar-1801-78
  • Dönmez, İ. E., Selçuk, S., Sargın, S., & Özdeveci, H., (2016). Kestane, fındık ve antepfıstığı meyve kabuklarının kimyasal yapısı. Turkish Journal of Forestry, 17(2), 174- 177.
  • Ercisli S, Öztürk I, Kara M, Kalkan F, Seker H, Duyar O, Ertürk Y., 2011. Physical properties of hazelnuts. International Agrophysics, 25, 115-121.
  • Ertürk, Y. E., Geçer, M. K., Gülsoy, E., & Yalçın, S., (2015). Antepfıstığı üretimi ve pazarlaması. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(2), 43-62.
  • Fan, L., Ren, J., Yang, Y., & Zhang, L., (2020). Comparative analysis on essential nutrient compositions of 23 wild Hazelnuts (Corylus heterophylla) grown in Northeast China. Journal Of Food Quality, 2020, 1-9.
  • Fiskobirlik, (2004). Fındık alım-ekspertiz ve saklama yönetmeliği. Fiskobirlik Basımevi, Giresun.
  • Ghisoni, S., Lucini, L., Rocchetti, G., Chiodelli, G., Farinelli, D., Tombesi, S., & Trevisan, M., (2020). Untargeted metabolomics with multivariate analysis to discriminate hazelnut (Corylus avellana L.) cultivars and their geographical origin. J Sci Food Agric, 100, 500–508.
  • Göğüs, A., (2015). Tirebolu Karakaya vadisinde Tombul fındık klon seleksiyonu, Yüksek Lisans Tezi. Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • GTHB, (2017). Fındık entegre mücadele teknik talimatı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı, Ankara.
  • Hosseinpour, A., Seifi, E., Javadi, D., Ramezanpour, S. S., & Molnar, T. J., (2013). Nut and kernel characteristics of twelve hazelnut cultivars grown in Iran. Sci Hortic, 150, 410–413.
  • İslam, A., (2000). Ordu ilinde yetişen Türk fındık çeşitlerinde klon seleksiyonu, Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • İslam, A., (2019). Fındık ıslahında gelişmeler. Akademik Ziraat Dergisi, 8, 167-174.
  • İslam, A., & Çayan, M., (2019). Ordu ili Gürgentepe ilçesinde yetiştirilen Çakıldak fındık çeşidinde klon seleksiyonu. Akademik Ziraat Dergisi, 8, 1-8.
  • İşbakan, H, & Bostan S. Z., 2020. Fındıkta bitki morfolojik özellikleri ile verim ve meyve kalite özellikleri arasındaki ilişkiler. Ordu Üniv. Bil. Tek. Derg, 10 (1), 32-45.
  • Kan, E., (2019). Trabzon’un bazı ilçelerinde yetiştirilen Trabzon sivrisi fındık popülasyonunda klon seleksiyonu, Yüksek Lisans Tezi. Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • Kalkışım, Ö., Turan, A., Okcu, Z., & Özdes, D., (2016). Evaluation of the effect of different harvest time on the fruit quality of Foşa nut. Erwerbs Obstbau, 5, 89–92.
  • Köksal, A. İ., (2018). Türk fındık çeşit kataloğu. Fındık Tanıtım Grubu, Ankara.
  • Krol, K., & Gantner, M., (2020). Morphological traits and chemical composition of hazelnut from different geographical origins: A review. Agriculture, 10, 375.
  • Matthaus, B., & Özcan, M. M., (2012). The comparison of properties of the oil and kernels of various hazelnuts from Germany and Turkey. European Journal of Lipid Science and Technology, 114(7), 801–806.
  • Mehlenbacher, S. A., Smith, D. C., K. & Brenner, L., (1993). Variance components and heritability of nut and kernel defects in hazelnut. Plant Breeding 110, 144-152
  • Nishio, S., Yamada, M., Takada, N., Kato, H., Onoue, N., Sawamura, Y., Saito, T., (2014). Environmental variance and broad-sense heritability of nut taits in japanese chestnut breeding. Hortscience, 49(6), 696-700.
  • Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, & M., (2005). Ilıman İklim Meyve Türleri, Sert Kabuklu Meyveler Cilt-III, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 566, İzmir.
  • Öztürk, A., & Serttaş, S., (2018). Current situation and potential of fruit growing in the Black Sea Region. Journal of the Institute of Science and Technology, 8(4), 11-20.
  • Pekdemir, E., (2019). Piraziz (Giresun) İlçesi Tombul fındık populasyonunun verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi. Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • Saruhan, İ., & Tuncer, C., (2010). Research on damage rate and type of green shield bug (Palomena prasina L. Heteroptera: Pentatomidae) on hazelnut. J. Agric. Sci. 25, 75-83.
  • Saruhan, I., Tuncer, C., & Akca, I., (2010). Development of Green Shield Bug (Palomena Prasina L., Heteroptera: Pentatomidae) In Different Temperatures. Zemdirbyste-Agriculture, 97(1), 55-60.
  • Saruhan, İ., & Şen, M., (2016). Emici böcekler (Hemiptera: Pentatomidae, Coreidae ve Acanthosomatidae)‟in farklı fındık (Corylus avellana L.) çeşitlerindeki lekeli iç zararının belirlenmesi. Anadolu J Agr Sci, 31, 337-344.
  • Shafie, G., Ghorbani, M., Hosseini, H., Mahoonak, A. S., Maghsoudlou, Y. S. M., (2020). Estimation of oxidative indices in the raw and roasted hazelnuts by accelerated shelf-life testing. Food Sci Technol, 57, 2433- 2442.
  • Şahin, N., (2019). Giresun ili merkez ilçede yetiştirilen sivri fındık çeşidinde klon seleksiyonu, Yüksek Lisans Tezi. Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • Şimşek, A., (2004). Değişik kavurma proseslerinin bazı fındık çeşitlerinde oluşturduğu biyokimyasal değişiklikler, Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Turan, A., (2007). Giresun ili Bulancak ilçesi Tombul fındık klon seleksiyonu. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Turan, A., & Beyhan, N., (2009). Investigation of the pomological characteristics of selected Tombul hazelnut clones in the Bulancak area of Giresun province. Seventh International Congress on Hazelnut, Book of Proceeding (61–66), 23–27 June, Viterbo, Italy.
  • Turan, A., (2017). Fındıkta kurutma yöntemlerinin meyve kalitesi ve muhafazası üzerine etkileri. Doktora Tezi, Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Giresun.
  • Turan, A., (2018). Effect of drying methods on fatty acid profile and oil oxidation of hazelnut oil during storage. European Food Research and Technology, 12, 2181–2190.
  • Turan, A., ve İslam, A., (2019). Tombul fındık çeşidinde yağ oksidasyonunu azaltacak kurutma yönteminin belirlenmesi. GIDA,44 (4), 563-575.
  • Turan, A., (2019). Effect of drying on the chemical composition of Çakıldak (cv) hazelnuts during storage. Grasas y Aceites, 70(1): e296.
  • Turan, A., & İslam, A., (2020). Hazelnut Cultivation. A. İslam (Ed.), Ecological requirement of hazelnut, (pp. 26-30), Fatsa, Ordu, Yeşiller Grafik tasarım, Reklam ve Matbaacılık.
  • Turan, A., (2021). Effect of the damages caused by the green shield bug (Palomena prasina L.) on the qualitative traits of hazelnuts. Grasas Aceites 72 (1), e391.
  • Yao, Q., & Mehlenbacher, S. A., (2000). Heritability, variance components and correlation of morphological and phenological traits in hazelnut. Plant Breeding, 119, 369-381.
  • Yılmaz, M., Karakaya, O., Balta, M. F., Balta, F., ve Yaman İ., (2019). Çakıldak fındık çeşidinde iç meyve iriliğine bağlı olarak biyokimyasal özelliklerin değişimi. Akademik Ziraat Dergisi, 8, 61-70.
  • Xu, Y. X., & Hanna, M. A., (2010). Evaluation of Nebraska hybrid hazelnuts: Nut/kernel characteristics, kernel proximate composition, and oil and protein properties. Industrial Crops and Products, 31, 84-91.
There are 45 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Ali Turan 0000-0002-2961-6605

Publication Date December 15, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 12 Issue: 2

Cite

APA Turan, A. (2022). Clonal Selection of ‘Mincane’ Hazelnut cv: Physical Properties. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 12(2), 1081-1097. https://doi.org/10.31466/kfbd.1181029