Research Article
BibTex RIS Cite

Farklı Demir Gübrelerinin Maydanoz Bitkisinin Demir İçeriği Üzerine Etkileri

Year 2018, Volume: 55 Issue: 4, 101 - 110, 27.12.2018
https://doi.org/10.20289/zfdergi.416883

Abstract

Farklı demirli gübrelerin maydanoz bitkisinde demir alınım miktarlarına
etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu araştırmada, bikarbonatlı ve
bikarbonatsız koşullarda iki farklı demir gübresi kullanılarak toplam 6 farklı
uygulama denemesi yapılmıştır. (Kontrol, Fe-EDTA, Fe-Sülfat, Kontrol+HCO3-,
Fe-EDTA+HCO3-, Fe-Sülfat+HCO3-). Araştırma
sonucunda
bikarbonat içeren uygulamalarda Fe-EDTA önemli etki
göstermiş ve bitki demir içeriğini olumlu yönde etkilemiştir
. Yaprak ve sapta bikarbonatlı ve
bikarbonatsız koşullarda en yüksek demir ve aktif demir sonuçlarını Fe-EDTA uygulaması
vermiştir. En yüksek verim bikarbonatsız koşullarda Fe-Sülfat, bikarbonat
uygulamasında Fe-EDTA’da saptanmıştır. Sonuç olarak şelatlı demir gübrelerinin bikarbonatlı
ortamlarda ortaya çıkan olumlu etkisi bir kez daha belirlenmiştir.

References

  • Açıkgöz, N., İlker, E. ve Gökçöl, A., 2004. TARIST- Biyolojik Araştırmaların Bilgisayarda Değerlendirmeleri. ISBN: 973-483-607-8. EÜ Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yayın No:2. Bornova-İzmir.
  • Atta-Aly, M. A., 1999, Effect of nickel addition on the yield and quality of parsley leaves, Scientia Horticulturae, 82:9-24pp.
  • Bergmann, W., 1988, Ernaehrungsstörungen bei Kulturpflanzen. Gustav Fischer Verlag Stuttgart, New York.
  • Celik, H., Katkat, A.V. and Basar, H., 2006. Effects of bicarbonate induced iron chlorosis on selected nutrient contents and nutrient ratios of shoots and roots of different maize varieties. J. Agron, 5(2), pp.369-374.
  • Ceylan, Ş., Mordoğan, N., Yoldaş, F. ve Çakıcı, H., 2005, Azotlu Gübrelemenin Farklı Ekim Zamanlarında Yetiştirilen Maydanoz Bitkisinde Azot Birikimi Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi, Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Raporu, Ödemiş, 54s.
  • Chen, H., Hu, Z., Li, X., Zhang, F., Chen, J. and Zhang, M., 2016. Iron fertilizers applied to calcareous soil on the growth of peanut in a pot experiment. Archives of Agronomy and Soil Science, 62(12), pp.1753-1764.
  • Dassler, E. and Heitmann, G., 1991, Obst und Gemüse Eine Waren Kunde 4. Auflage, Verlag Paul Varey, Berlin und Hamburg.
  • Fırattekin, Y., Üner, K., Bayram, E. ve Özsoy, Ü., 2000, Menemen Ovası Koşullarında Maydanozun Azotlu ve Fosforlu Gübre Gereksinimi, Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Menemen Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Menemen, 29s.
  • Günay, A., 1984, Sebzecilik, Cilt III, Çağ Matbaası, Ankara.
  • Haynes, R.S. and R.S. Swift, 1985. Effects of liming on the extractability of Zn, Fe and Cu from a peat medium and the growth and micronutrient uptake of highbush bluberry plants. Plant Soil, 84: 213-223.
  • Jokar, L. and Ronaghi, A., 2015. Effect of foliar application of different Fe levels and sources on growth and concentration of some nutrients in sorghum. Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture, 6(22).
  • Kacar, B., 1972a, Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri 1-2. A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları:468 Yardımcı Ders Kitabı :161s.
  • Kacar, B., 1972b, Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri II, Bitki Analizleri, A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No:453, Ankara, 646s.
  • Kacar, B., 1984, Bitki besleme, A.Ü. Ziraat Fak.Yay. 899, 2 Bas. A.Ü Basımevi, Ankara.
  • Lindsay, W.L. and Norvell, W.A., 1978, Development of a DTPA Soil Test for Zinc, Iron, Manganese and Copper. Soil. Sci. Soc. of Amer. Journal, 42:421- 428pp.
  • Lorente, S., Leon, A., Torrecillas, A. and Alcaraz, C., 1976, Leaf iron fractions and their relation with iron chlorosis in citrus, Agrochimica, 20:204-212pp.
  • Lott, W.L., Nerry, J.D., J.R and Medcoff, J.C., 1956, Leaf analysis technique in coffe research, New-York.IBEC. Res.Ins.
  • Marschner, H., 1995, Mineral Nutrition of Higher Plants 2nd Ed., Academic Press. New York, 889p.
  • Mengel, K., Kirkby, E.A., Kosegarten, H. and Appel, T., 2001. Elements with more toxic effects. In Principles of Plant Nutrition Springer, Dordrecht, 657-673 pp.
  • Mohamed, A. E., Rashed, M. N. and Mofty, A., 2003, Assessment of essential and toxic elements in some kinds of vegetables, Ecotoxicology and Environmental Safety, 55:251-260pp.
  • Oktay, M., 1983, Satsuma Mandarinlerinde (Citrus unshiu Marcovitsh) Görülen Kloroza Etkili Etmenler Üzerinde Bir Araştırma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Doktora Tezi, Bornova-İzmir.
  • Oserkowski, J., 1933, Relacion Cuantitativa Entre La Clorofila y el Hierro en Las Hojas de Para Entre Las Verdes y Las Cloroticas, Plant Physiol., 8:449- 469pp.
  • Pourebrahimi, M., Roosta, H.R. and Hamidpour, M., 2014. Interactive effect of sodium bicarbonate and different Fe sources on micronutrients concentration in bell pepper plants.Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture,5(17).
  • Pushnik, J. C. and Miller, G. W., 1989, Iron Regulation of Chloroplast Photosynthetic Function: Mediation of PSI Development. J. Plant Nutr. 12: 407-421pp.
  • Ralph J. M. Temmink, Sarah F. Harpenslager, Alfons J. P. Smolders, Gijs van Dijk, Roy C. J. H. Peters, Leon P. M. Lamers, Monique M. L. van Kempen., 2018. Azolla along a phosphorus gradient: biphasic growth response linked to diazotroph traits and phosphorus-induced iron chlorosis. Scientific Reports 8:1.
  • Roosta, H.R., Pourebrahimi, M. and Hamidpour, M., 2015. Effects of bicarbonate and different Fe sources on vegetative growth and physiological characteristics of bell pepper (Capsicum annuum L.) plants in hydroponic system. Journal of plant nutrition, 38(3), pp.397-416.
  • Seçmen, Ö., Gemici, Y., Leblebici, E. ve Bakat, L., 1986, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi, 1106, Bornova, İzmir.
  • Vural, H., Eşiyok, D. ve Duman, İ., 2000, Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme), Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Bornova, İzmir, 440 s.
  • Zeybek, N., 1985, Farmasotik Botanik, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları, I, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir.
Year 2018, Volume: 55 Issue: 4, 101 - 110, 27.12.2018
https://doi.org/10.20289/zfdergi.416883

Abstract

References

  • Açıkgöz, N., İlker, E. ve Gökçöl, A., 2004. TARIST- Biyolojik Araştırmaların Bilgisayarda Değerlendirmeleri. ISBN: 973-483-607-8. EÜ Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yayın No:2. Bornova-İzmir.
  • Atta-Aly, M. A., 1999, Effect of nickel addition on the yield and quality of parsley leaves, Scientia Horticulturae, 82:9-24pp.
  • Bergmann, W., 1988, Ernaehrungsstörungen bei Kulturpflanzen. Gustav Fischer Verlag Stuttgart, New York.
  • Celik, H., Katkat, A.V. and Basar, H., 2006. Effects of bicarbonate induced iron chlorosis on selected nutrient contents and nutrient ratios of shoots and roots of different maize varieties. J. Agron, 5(2), pp.369-374.
  • Ceylan, Ş., Mordoğan, N., Yoldaş, F. ve Çakıcı, H., 2005, Azotlu Gübrelemenin Farklı Ekim Zamanlarında Yetiştirilen Maydanoz Bitkisinde Azot Birikimi Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi, Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Raporu, Ödemiş, 54s.
  • Chen, H., Hu, Z., Li, X., Zhang, F., Chen, J. and Zhang, M., 2016. Iron fertilizers applied to calcareous soil on the growth of peanut in a pot experiment. Archives of Agronomy and Soil Science, 62(12), pp.1753-1764.
  • Dassler, E. and Heitmann, G., 1991, Obst und Gemüse Eine Waren Kunde 4. Auflage, Verlag Paul Varey, Berlin und Hamburg.
  • Fırattekin, Y., Üner, K., Bayram, E. ve Özsoy, Ü., 2000, Menemen Ovası Koşullarında Maydanozun Azotlu ve Fosforlu Gübre Gereksinimi, Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Menemen Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Menemen, 29s.
  • Günay, A., 1984, Sebzecilik, Cilt III, Çağ Matbaası, Ankara.
  • Haynes, R.S. and R.S. Swift, 1985. Effects of liming on the extractability of Zn, Fe and Cu from a peat medium and the growth and micronutrient uptake of highbush bluberry plants. Plant Soil, 84: 213-223.
  • Jokar, L. and Ronaghi, A., 2015. Effect of foliar application of different Fe levels and sources on growth and concentration of some nutrients in sorghum. Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture, 6(22).
  • Kacar, B., 1972a, Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri 1-2. A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları:468 Yardımcı Ders Kitabı :161s.
  • Kacar, B., 1972b, Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri II, Bitki Analizleri, A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No:453, Ankara, 646s.
  • Kacar, B., 1984, Bitki besleme, A.Ü. Ziraat Fak.Yay. 899, 2 Bas. A.Ü Basımevi, Ankara.
  • Lindsay, W.L. and Norvell, W.A., 1978, Development of a DTPA Soil Test for Zinc, Iron, Manganese and Copper. Soil. Sci. Soc. of Amer. Journal, 42:421- 428pp.
  • Lorente, S., Leon, A., Torrecillas, A. and Alcaraz, C., 1976, Leaf iron fractions and their relation with iron chlorosis in citrus, Agrochimica, 20:204-212pp.
  • Lott, W.L., Nerry, J.D., J.R and Medcoff, J.C., 1956, Leaf analysis technique in coffe research, New-York.IBEC. Res.Ins.
  • Marschner, H., 1995, Mineral Nutrition of Higher Plants 2nd Ed., Academic Press. New York, 889p.
  • Mengel, K., Kirkby, E.A., Kosegarten, H. and Appel, T., 2001. Elements with more toxic effects. In Principles of Plant Nutrition Springer, Dordrecht, 657-673 pp.
  • Mohamed, A. E., Rashed, M. N. and Mofty, A., 2003, Assessment of essential and toxic elements in some kinds of vegetables, Ecotoxicology and Environmental Safety, 55:251-260pp.
  • Oktay, M., 1983, Satsuma Mandarinlerinde (Citrus unshiu Marcovitsh) Görülen Kloroza Etkili Etmenler Üzerinde Bir Araştırma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Doktora Tezi, Bornova-İzmir.
  • Oserkowski, J., 1933, Relacion Cuantitativa Entre La Clorofila y el Hierro en Las Hojas de Para Entre Las Verdes y Las Cloroticas, Plant Physiol., 8:449- 469pp.
  • Pourebrahimi, M., Roosta, H.R. and Hamidpour, M., 2014. Interactive effect of sodium bicarbonate and different Fe sources on micronutrients concentration in bell pepper plants.Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture,5(17).
  • Pushnik, J. C. and Miller, G. W., 1989, Iron Regulation of Chloroplast Photosynthetic Function: Mediation of PSI Development. J. Plant Nutr. 12: 407-421pp.
  • Ralph J. M. Temmink, Sarah F. Harpenslager, Alfons J. P. Smolders, Gijs van Dijk, Roy C. J. H. Peters, Leon P. M. Lamers, Monique M. L. van Kempen., 2018. Azolla along a phosphorus gradient: biphasic growth response linked to diazotroph traits and phosphorus-induced iron chlorosis. Scientific Reports 8:1.
  • Roosta, H.R., Pourebrahimi, M. and Hamidpour, M., 2015. Effects of bicarbonate and different Fe sources on vegetative growth and physiological characteristics of bell pepper (Capsicum annuum L.) plants in hydroponic system. Journal of plant nutrition, 38(3), pp.397-416.
  • Seçmen, Ö., Gemici, Y., Leblebici, E. ve Bakat, L., 1986, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi, 1106, Bornova, İzmir.
  • Vural, H., Eşiyok, D. ve Duman, İ., 2000, Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme), Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Bornova, İzmir, 440 s.
  • Zeybek, N., 1985, Farmasotik Botanik, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları, I, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir.
There are 29 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Nilgün Saatçı Mordoğan

Yasemin Bayraktaroğlu Özhan This is me

Onur Bayız This is me

Publication Date December 27, 2018
Submission Date April 19, 2018
Acceptance Date May 11, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 55 Issue: 4

Cite

APA Saatçı Mordoğan, N., Bayraktaroğlu Özhan, Y., & Bayız, O. (2018). Farklı Demir Gübrelerinin Maydanoz Bitkisinin Demir İçeriği Üzerine Etkileri. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 55(4), 101-110. https://doi.org/10.20289/zfdergi.416883

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.