Dünya’da geniş alanlarda yetiştirilen kayısı, Türkiye’nin önemli meyve türleri arasında yer almaktadır. Yüksek besin değeri ve ekonomik karlılığı ticari değerini arttırmaktadır. Malatya adıyla özdeşleşen kayısı, Dünya pazarlarında önemli bir yere sahiptir. Konvansiyonel tarımın yanı sıra, organik tarım yapan işletme sayısı bölgede artış göstermektedir. Bu çalışmada, her iki üretim sistemiyle yapılan yetiştiricilikte yüz yüze anket yöntemiyle toplanan veriler çapraz tablolar kullanılarak yorumlanmış, işletmelerin tarımsal yapıları ve faaliyet sonuçları karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak dekara verim organik işletmelerde 262.58 kg; konvansiyonel işletmelerde 297.90 kg olarak hesaplanmıştır. Kuru kayısı satış fiyatı ortalama 10.47 TL’ye satarak dekara 2826.06 TL brüt üretim değeri aldıkları saptanmıştır. Değişken masraflar düşüldükten sonra kayısı üretimin dekara brüt karı 1625.68 TL olarak hesaplanmıştır. Organik kayısı üretimi yapan işletmelerde ise bu oran dekara 1624 TL, konvansiyonel üretim tekniğinde ise dekara 1631.98 TL olarak belirlenmiştir. Buradan elde edilen bilgiler ışığında organik tarımda verimin düşük olması, kullanılan girdi miktarının da az olmasına rağmen üreticinin satış fiyatı açısından elde ettiği avantajının sonuç olarak yeterli gelmediğini göstermektedir. Tarım ve Orman Bakanlığının ana hedeflerinden biri olan organik tarımın arttırılması için mevcut desteklerin arttırılması, sürekli yayım çalışmalarının düzenlenmesi bölgedeki üreticinin organik tarıma yönelmesini sağlayabilecek en önemli anahtar olarak görülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 10 |