Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi

Yıl 2023, Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1, 221 - 226, 27.02.2023

Öz

Son yıllarda orta nemli ürünler, yeme kalitelerinin taze ürünlere yakın olması ve dayanımlarının taze ürünlere göre daha uzun süreli olması nedenleriyle tercih edilmektedirler. Orta nemli ürünlerin nem miktarları ve buna bağlı olarak su aktiviteleri yüksek olup mikrobiyolojik açıdan bozulmaya elverişlidirler. Kurutmalık özellikleri Sultani çekirdeksiz ile benzer özellikler gösteren Tekirdağ Bağcılık Enstitüsü tarafından ıslah çalışmalarıyla elde edilen Tekirdağ Misketi üzüm çeşidi kullanılmıştır. Farklı muhafaza koşullarının denendiği 3 ayrı nem oranına (kadar kurutulan ‘orta nemli üzüm’ çalışması yapılmıştır. Üzümler açık alanda, güneş kolektörlü kurutma sisteminde ve laboratuvar tipi tepsili kurutma fırınında kurutulmuştur. Kurutma işlemi tüm sistemlerde her gün ölçüm yapılarak meyve nem oranı %25, %30, %35 olacak şekilde 3 farklı olarak sonlandırılmıştır. Elde edilen orta nemli üzümler, 12 ay süresince +4℃’de buzdolabında, 18℃’de dondurucuda ve MAP ambalaj uygulanmış biçimde oda sıcaklığında muhafaza edilmiştir. Orta nemli üzümlerde muhafaza süresince güneş kolektörü ve fırında kurutulanlarda bozulmalar daha geç gerçekleşmiş, açık alanda kurutulanlarda ise mikrobiyal yükün daha fazla arttığı görülmüştür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gamze Uysal Seçkin Bu kişi benim

Levent Taşeri Bu kişi benim

Mehmet Gülcü Bu kişi benim

Tamer Uysal Bu kişi benim

Serkan Candar

Mehmet Demirci Bu kişi benim

Figen Dağlıoğlu Bu kişi benim

Türkan Aktaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Şubat 2023
Gönderilme Tarihi 1 Ekim 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1

Kaynak Göster

APA Uysal Seçkin, G., Taşeri, L., Gülcü, M., Uysal, T., vd. (2023). Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 221-226.
AMA Uysal Seçkin G, Taşeri L, Gülcü M, Uysal T, Candar S, Demirci M, Dağlıoğlu F, Aktaş T. Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi. Bahçe. Şubat 2023;52(Özel Sayı 1):221-226.
Chicago Uysal Seçkin, Gamze, Levent Taşeri, Mehmet Gülcü, Tamer Uysal, Serkan Candar, Mehmet Demirci, Figen Dağlıoğlu, ve Türkan Aktaş. “Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi”. Bahçe 52, sy. Özel Sayı 1 (Şubat 2023): 221-26.
EndNote Uysal Seçkin G, Taşeri L, Gülcü M, Uysal T, Candar S, Demirci M, Dağlıoğlu F, Aktaş T (01 Şubat 2023) Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi. Bahçe 52 Özel Sayı 1 221–226.
IEEE G. Uysal Seçkin, “Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi”, Bahçe, c. 52, sy. Özel Sayı 1, ss. 221–226, 2023.
ISNAD Uysal Seçkin, Gamze vd. “Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi”. Bahçe 52/Özel Sayı 1 (Şubat 2023), 221-226.
JAMA Uysal Seçkin G, Taşeri L, Gülcü M, Uysal T, Candar S, Demirci M, Dağlıoğlu F, Aktaş T. Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi. Bahçe. 2023;52:221–226.
MLA Uysal Seçkin, Gamze vd. “Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi”. Bahçe, c. 52, sy. Özel Sayı 1, 2023, ss. 221-6.
Vancouver Uysal Seçkin G, Taşeri L, Gülcü M, Uysal T, Candar S, Demirci M, Dağlıoğlu F, Aktaş T. Orta Nemli Üzüm Üretimi Ve Muhafaza Koşullarının Belirlenmesi. Bahçe. 2023;52(Özel Sayı 1):221-6.

BAHÇE
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova