Ülkemiz piyasasında yasemin çiçeği (Jasminum flos), sedatif etkisi ve çaylara güzel tat vermesi nedeniyle satılmaktadır. Bu çalışmada öncelikli olarak standart drog üzerinden yasemin çiçeğinin morfolojik ve anatomik özellikleri belirlenmiştir. Sonrasında piyasadan temin edilen drogların hangi amaçla satıldığı tespit edilip bu kullanılış kaynaklarla karşılaştırılmıştır. Piyasadan temin edilen örneklerin morfolojik ve anatomik özellikleri standart numune özellikleriyle karşılaştırılmış ve yasemin çiçeği halk sağlığı açısından irdelenmiştir. Yasemin numuneleri Ankara (7), Antalya, Edirne ve Tekirdağ illerinden temin edilmiştir. Standart olarak Antalya’dan yasemin çiçeği (Jasminum flos) toplanmıştır. Yasemin çiçeklerinin morfolojik ve anatomik özelliklerine dayanılarak farklı illerimizden temin edilen yasemin drogları karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda yasemin droğunun açıkta satıldığı, doğru zamanlarda toplanmadığı ve yaprak parçalarının karıştığı görülmüştür.
Oleaceae Jasminum officinale Jasminum flos anatomi morfoloji
Jasmine flower (Jasminum flos) is sold in our country market due to its sedative effect and giving good taste to teas. In this study, firstly, morphological and anatomical features of jasmine flos were determined over standard drog. Then the use of drugs obtained from the market were compared with the standard sample properties. Morphological and anatomical features of commercially available samples were compared with standard sample characteristics and jasmine flower was examined in terms of public health. Jasmine samples were obtained from Ankara (7), Antalya, Edirne and Tekirdağ provinces. Based on the morphological and anatomical features of jasmine flowers, jasmine drugs obtained from different provinces were compared. As a result of the study, it was seen that jasmine drugs were sold outdoors, not collected at the right time and leaf pieces were mixed.
Oleaceae Jasminum officinale Jasminum flos anatomy morphology
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Koruma ve Biyolojik Çeşitlilik |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 12 Haziran 2020 |
Kabul Tarihi | 5 Kasım 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 13 Sayı: 3 |