Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ENVIRONMENTAL ACCOUNTING IN HOTEL COMPANIES IN ACCOUNTING STANDARDS CONTEXT

Yıl 2012, 20. Yıl Özel Sayı 2012, 87 - 108, 10.07.2012

Öz

Nowadays, companies cause a lot of environmental problems because of profit maximization, lack of resources, the endless needs, rapidly advancing technological developments, unconscious consumption of natural resources, as they execute their operations. At first glance, these efforts in order to remove environmental pollution means additional cost to companies in the short term nevertheless they can have a chance of cost minimization in medium and long term and even additional income in this process. Especially, the environmental sensitivity in the tourism sector has a different importance. At present, tourist’ profile is gradually more sensitive gradually and the hotels which are giving more important to the environment have been at the forefront. The hotels which want to take place in this process have been committing to have documents which have both national and international validity. To meet the needs of business management and related people about the enviroment, enviromental accounting has started up. The study of accounting standards (TAS/TFRS) in the context of the hotel enterprises is focused on enviromental accounting, reflecting the financial progress on enviromental sensitivity reports and sharing those info with the community. Considering the news about accounting standards, a chart of accounts is suggested to enviromental accounting as well. Besides, various suggestions were made for he healthy functioning of enviromental accounting.

MUHASEBE STANDARTLARI BAĞLAMINDA OTEL İŞLETMELERİNDE ÇEVRE MUHASEBESİ

Yıl 2012, 20. Yıl Özel Sayı 2012, 87 - 108, 10.07.2012

Öz

Günümüzde, işletmeler faaliyetlerini yerine getirirken kar maksimizasyonu, kaynak kıtlığı, ihtiyaçların sonsuz olması, doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi ve hızla ilerleyen teknolojik gelişmeler gibi nedenlerden dolayı çevreye ilişkin birçok soruna neden olmaktadırlar. Bu sorunlara çözüm bulabilmek için yapılan çabalar, ilk bakışta işletmeler için ilave maliyet anlamına gelse de orta ve uzun vadede maliyetlerin azaltılması ve hatta çeşitli ek gelirler elde etme imkânları oluşturabilmektedir. Turizm sektöründe ise çevreye duyarlılık, günümüzde ayrı bir öneme sahiptir. Her geçen gün turist profilinin çevreye daha duyarlı hale geldiği ve rezervasyon sürecinde çevreye önem veren otellerin ön plana çıktığı düşünüldüğünde, çevreye duyarlılık kavramının daha belirgin hale geldiği görülecektir. Bu süreçte yerini almak isteyen oteller gerek ulusal gerekse uluslararası geçerliliği olan belgelere sahip olmak için çaba sarf etmektedirler. İşletme yönetimin ve diğer ilgililerin, çevreyle ilgili finansal nitelikteki bilgi ihtiyaçlarının karşılanması noktasında ise çevre muhasebesi devreye girmektedir. Bu çerçevede çalışmada muhasebe standartları (TMS/TFRS) bağlamında otel işletmelerinde çevre muhasebesi, çevreye duyarlılığa ilişkin finansal gelişmelerin raporlara yansıtılması ve bu bilgilerin toplum ile paylaşılmasının önemi üzerinde durulmuştur. Çalışmada muhasebe standartlarının getirdiği yenilikler de dikkate alınarak çevre muhasebesi için hesap planı önerisi yapılmıştır. Ayrıca çevre muhasebesinin otel işletmelerinde sağlıklı işleyebilmesine yönelik çeşitli önerilerde de bulunulmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Kamu Yönetimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Aktürk

Fatma Akcanlı

Hasan Şenol

Yılmaz Akyüz

Yayımlanma Tarihi 10 Temmuz 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 20. Yıl Özel Sayı 2012

Kaynak Göster

APA Aktürk, A., Akcanlı, F., Şenol, H., Akyüz, Y. (2012). MUHASEBE STANDARTLARI BAĞLAMINDA OTEL İŞLETMELERİNDE ÇEVRE MUHASEBESİ. Ekonomik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi87-108.

İletişim Adresi: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 14030 Gölköy-BOLU

Tel: 0 374 254 10 00 / 14 86 Faks: 0 374 253 45 21 E-posta: iibfdergi@ibu.edu.tr

ISSN (Basılı) : 1306-2174 ISSN (Elektronik) : 1306-3553