The objectives of this study
were to investigate antioxidant and enzyme inhibitory activity of ethanolic and
aqueous extracts of seven leaves. The antioxidant activity of the leaves was
determined by two different methods: DPPH and β-carotene- bleaching test (βC).
The enzyme inhibitory activity was evaluated against α-glucosidase. Antioxidant
(EC50) and α-glucosidase (IC50) activity were determined
as 8.29-238.8 g of leaf/g of DPPH and 35.59-620.29 μg/mL respectively. Among
seven leaves studied, leaf of grape (Vitis vinifera), quince (Cydonia
oblonga) and nettle (Urtica dioica) exhibited higher antioxidant and
α-glucosidase inhibition activity than the rest of the leaves. Total phenolic
content (TPC), total flavonoid content (TFC) and total hydrolyzable tannin
content (TTC) of the leaves were between 0.22-16.37 mg gallic acid equivalents
(GAE), 0.07-9.32 mg catechin equivalents (CE) and 0.49-16.38 tannic acid
equivalent (TAE) per g of leaf, respectively.
Antioxidant activity edible leaves enzyme inhibitory activity α-glucosidase activity
Bu çalışmanın amacı seçilmiş yedi tane yenilebilir
yaprağın etanolik ve sulu ekstrelerinin antioksidan ve enzim inhibitör
aktivitelerinin belirlenmesidir. Yaprakların antioksidan kapasiteleri DPPH ve
β-Karoten ağartma yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Enzim inhibitör
aktivite analizinde ise yaprakların α-glukozidaz enzimini inhibe etme özelliği
tespit edilmiştir. Yaprakların antioksidan (EC50) ve α-glukozidaz
(IC50) aktiviteleri sırasıyla 8.29-238.8 g örnek/g DPPH ve
35.59-620.29 μg/mL arasında bulunmuştur. İncelenen yapraklar arasında, üzüm
yaprağı (Vitis vinifera), ayva (Cydonia oblonga) yaprağı ve
ısırgan otunun (Urtica dioica) diğer yapraklardan daha yüksek
antioksidan ve a-glukosidaz inhibisyon aktivite gösterdiği belirlenmiştir.
Yaprakların toplam fenolik madde miktarı (TPC), toplam flavonoid madde miktarı
(TFC) ve toplam hidrolize edilebilir tanin miktarı (TTC) sırasıyla 0.22-16.37
mg gallik asit eşdeğeri (GAE), 0.07-9.32 mg kateşin eşdeğeri (CE) ve 0.49-16.38
tannik asit eşdeğeri (TAE)/g örnek arasında olduğu tespit edilmiştir. Bu
çalışma, seçilmiş yedi tane yenilebilir yaprağın biyoaktif bileşenleri ile
ilgili doğrudan karşılaştırmalı veriler sunmaktadır.
Antioksidan aktivite yenilebilir yapraklar enzim inhibitör aktivitesi α-glukosidaz aktivitesi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 43 Sayı: 5 |