In this study,
drying sliced lemons with an infrared-heat pump dryer is analyzed. The testing
apparatus is designed for two different systems: closed air loop and fresh air
inlet. Experiments are competed with same values for both systems and the
effects of these systems on drying kinetics are compared. 5mm thick sliced
lemons are dried from 6,6804 g water/ g dry matter moisture content to 0,045 g
water/ g dry matter moisture content at 60 °C constant temperature and 595 m³/h
inlet air flow. The drying process completed in 5 hours with closed air loop
system and in 6 hours with fresh air inlet system. In the literature studies,
drying of the lemon slices in the infrared dryer was examined and drying
process completed at 8 hours. The average COPws value calculated as 2,67 for
fresh air inlet system and 2,74 for closed air loop system. According to
experiments, drying time decreased 16,67% on closed loop system as against
fresh air inlet system. Visual analysis of dried lemons showed no difference
between the two systems in terms of product quality. It is considered that
evaluating of lemon by drying process which has an important place in the
domestic and international markets, will contribute greatly to the economy of
the country.
Bu çalışmada ısı
pompalı infrared bir kurutucuda dilimlenmiş limonun kurutulması deneysel olarak
analiz edilmiştir. Deney düzeneği kapalı çevrim ve taze hava girişli olarak iki
ayrı şekilde tasarlanmış ve aynı değerlerde deneyler yapılarak taze hava girişi
olan ve olmayan sistemin kuruma kinetiğine etkileri karşılaştırılmıştır. 5 mm
kalınlığında dilimlenmiş limonlar 6,6804 g su/g kuru madde başlangıç nem
miktarından 60 °C sabit sıcaklıkta ve 595 m³/h giriş hava debisi şartlarında 0,045
g su/g kuru madde miktarına kadar kurutulmuştur. Kurutma işlemi kapalı çevrim
sistemde 5 saat, taze hava girişli sistemde 6 saat sürmüştür. Literatürdeki
çalışmalarda limon dilimlerinin infrared kurutucuda kurutulması incelenmiş ve
kurutma işlemi 8 saat sürmüştür. Yapılan deney sonrasında ortalama COPws değeri
taze hava girişli sistem için 2.67, kapalı çevrim sistem için 2.74 olarak
bulunmuştur. Yapılan çalışma sonucunda kapalı çevrim sistemin kurutma süresini,
taze hava girişli sisteme göre %16.67 azalttığı tespit edilmiştir. Kurutulan
limonların gözle analizi yapıldığında ürün kalitesi açısından iki sistem
arasında fark olmadığı görülmüştür. Yurtiçi ve yurtdışı pazarda önemli yeri
olan limon meyvesinin kurutularak değerlendirilmesinin ülke ekonomisine büyük
katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Makine Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Ağustos 2019 |
Gönderilme Tarihi | 14 Mayıs 2019 |
Kabul Tarihi | 16 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 2 |