Koyun
peyniri ülkemizde tercih edilen peynir türlerindendir. Koyun sütünün gerek
pahalı gerekse temin edilmesinin daha zor olması nedeniyle koyun peyniri
üretiminde inek sütü ilavesi yapılmaktadır. Bu çalışmada, Şanlıurfa ilinde
perakende satışa sunulan 45 adet ambalajlı, 45 adet ambalajsız olmak üzere toplam
90 adet koyun peynir örneğinde ELISA metodu ile inek sütü varlığının tespiti
amaçlandı. ELISA metoduna göre koyun peynir örneklerinin
içerdiği inek sütü oranları %0.1’in altında, % 1’in altında ve %1’in üzerinde
olmak üzere sınıflandırıldı. İncelenen toplam 90 adet koyun
peyniri örneğinin 7’sinde (% 7.7) % 0.1’in altında, 53’ünde (% 58.8) % 1’in
altında ve 30’unda (% 33.3) ise % 1’in üzerinde inek sütü bulunduğu tespit
edildi. Süt ve süt ürünlerinde hileyi önlemek için yanıltıcı
etiketlemeden koruyabilecek analitik prosedürlerin yaygınlaştırılması gerektiği
kanaatine varıldı.
Ovine cheese is a preferred type of cheese in our
country. Because ovine milk is more expensive and difficult to obtain, cow milk
is added in the production of ovine cheese. The aim of this study was to
determine the presence of cow’s milk by ELISA method in 90 ovine cheese samples
including 45 packaged and 45 unpackaged samples which are offered for retail
sale in Sanliurfa province. The proportion of cow's milk contained in ovine
cheese samples was classified as below 0.1%, below 1% and over 1% according to
the ELISA method. In 7 (7.7%) of 90 ovine cheese samples, it was below 0.1%, 53
(58.8%) in sample below 1% and in 30 (33.3%) over 1% cow milk was detected. To
prevent adulteration in milk and dairy products, analytical procedures that can
protect consumers from misleading labeling should be widespread.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 3 Kasım 2017 |
Kabul Tarihi | 19 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 2 |