Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar ve Doğrular

Yıl 2022, Cilt: 5 Sayı: 1, 1 - 19, 21.12.2022

Öz

Özet: Bilimsel araştırma sürecinin önemli bir bölümünü istatistiksel düşünce ve veri analizi oluşturur. Veri analizi kapsamında en yaygın çıkarımsal istatistik yaklaşımı yokluk hipotezi anlamlılık testi (YHAT) sürecidir. Bu sürecin en son ürünü p-değeridir. Bu yönüyle p çıkarımsal istatistiğin en çok kullanılan ve en ünlü ölçüsüdür. Araştırıcılar büyük çoğunlukla bulgularını p-değeri üzerinden yorumlamaktadır. Ancak gerek p-değerinin rapor edilmesinde gerekse yorumlamasında önemli hatalar yapılmaktadır. Bu makalede önce tanımlayıcı istatistiklerin doğru rapor edilmesi ilkeleri ele alınmıştır. Sonra p-değerinin sunum hataları örneklerle gösterilerek doğru yazım örnekleri verilmiştir. P-değerinin üç ondalıkla ve olasılığın tam değeri olarak verilmesi önerilmiştir. Bilgisayar çıktılarından alınan p=0.000 değerinin, p<0.001 şeklinde verilmesine özen gösterilmelidir. Araştırıcıların daha fazla hata yaptıkları durum, makalelerini tek başına p-değeri üzerinden yorumlamaları ve yorumu hatalı yapmalarıdır. Makalenin sonunda p-değeri bakımından yapılan hatalar ve literatürde bu konuyu ele alan makalelerin sonuçları derlenmiştir.

Destekleyen Kurum

Yok

Proje Numarası

Yok

Teşekkür

Dergi Editör ve çalışanlarına şimdiden teşekkürler

Kaynakça

  • Prof. Dr. Çiğdem TAKMA Prof. Dr. Yavuz AKBAŞ
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Derlemeler (Review Articles)
Yazarlar

Ömer Akbulut

Proje Numarası Yok
Yayımlanma Tarihi 21 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 5 Ocak 2022
Kabul Tarihi 22 Kasım 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akbulut, Ö. (2022). Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar ve Doğrular. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, 5(1), 1-19.
AMA Akbulut Ö. Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar ve Doğrular. IJEMAR. Aralık 2022;5(1):1-19.
Chicago Akbulut, Ömer. “Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar Ve Doğrular”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 5, sy. 1 (Aralık 2022): 1-19.
EndNote Akbulut Ö (01 Aralık 2022) Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar ve Doğrular. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 5 1 1–19.
IEEE Ö. Akbulut, “Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar ve Doğrular”, IJEMAR, c. 5, sy. 1, ss. 1–19, 2022.
ISNAD Akbulut, Ömer. “Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar Ve Doğrular”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 5/1 (Aralık 2022), 1-19.
JAMA Akbulut Ö. Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar ve Doğrular. IJEMAR. 2022;5:1–19.
MLA Akbulut, Ömer. “Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar Ve Doğrular”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, c. 5, sy. 1, 2022, ss. 1-19.
Vancouver Akbulut Ö. Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar ve Doğrular. IJEMAR. 2022;5(1):1-19.

Manuscript Submission