Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Besi Sığırı Üreticilerinin Yenilikleri Benimseme Düzeylerini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi

Yıl 2022, Cilt: 9 Sayı: 3, 666 - 673, 23.07.2022
https://doi.org/10.30910/turkjans.1106222

Öz

Türkiye iklim ve coğrafi şartları bakımından büyükbaş hayvancılık faaliyetleri için oldukça elverişlidir. Büyükbaş hayvancılık birçok bölgede yapılmakta olan yaygın bir ekonomik faaliyet koludur. Ancak sektörde uygulanan tarım politikaları nedeniyle istenilen boyuta ulaşamamıştır. Kırmızı et üretiminde büyük payı olan besi sığırcılığı üretiminde etkili olan olumsuz etkenleri ve istikrarsızlığı ortadan kaldırmak için uygulanan en önemli politikalardan biri ise hayvancılık destekleridir.
Araştırmada, Kahramanmaraş ilinde besi sığırı üreticilerinin yenilikleri benimseme düzeylerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın materyalini Kahramanmaraş ilinde besi sığırcılığının yoğun olarak yapıldığı bölgelerdeki 100 besi sığırı üreticisi ile yüz yüze yapılan anket çalışması sonucu elde edilen veriler oluşturmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre üreticilerin yenilikleri benimseme düzeyleri üzerinde; gelir düzeyi, üretici birliklerine üye olma, besicilik eğitimi alma, desteklerden memnun olma ve işletmede yem üretme değişkenlerinin etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Agus, A. ve Widi, T.S.M. 2018. Current situation and future prospects for beef cattle production in Indonesia - A review. Asian- Australasian Journal of Animal Sciences,31 (7): 976-983.
  • Ağır, H.B. ve Akbay, C. 2018. Üreticilerin besi sığırcılığı desteklerinden yararlanması üzerine etkili faktörler. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 21 (5): 738-744.
  • Aksoy, A., Külekçi, M. ve Yavuz, F. 2011. Analysis of the factors affecting the of adoption ofinnovations a in dairy farms in Erzurum province, Turkey. African Journal of Agricultural Research, 6 (13): 2966-2970.
  • Aksoy, A., Terin, M. ve Keskin, A. 2012. Türkiye Süt Sığırcılığında Islah ve Destekleme Politikalarının Bölgesel Etkileri Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(1): 59-64.
  • Aral, Y., Altın, O., Şahin, T.S. ve Gökdai, A. 2020. Türkiye sığır besiciliğinde yapısal durum ve sektörel analiz. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 91 (2): 182-192.
  • Ata, N. ve Yılmaz, H. 2015. Türkiye'de Uygulanan Hayvansal Üretimi Destekleme Politikalarının Süt Sığırcılığı İşletmeleri Yansımaları: Burdur İli Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10 (1): 44- 54.
  • Bakır, G. ve Kibar, M. 2021. Muş ili besi sığırcılığı işletmelerinin bazı yapısal özelliklerinin belirlenmesi. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 23 (6): 1687-1697.
  • Boz, İ., Akbay, C., Bas, S. Ve Budak, D.B. 2011. Adoption of innovations and best management practices among dairy farmers in the Eastern Mediterranean Region of Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances, 10 (2): 251-261.
  • Çallı, A. 2016. Türkiye’de uygulanan hayvancılık destekleme politikalarının Tokat ili hayvancılık işletmeleri açısından değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Çukur, T. 2016. Factors affecting dairy farmers' application of agricultural innovations: a case study from Muğla province. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology,4 (7): 611-617.
  • Eroğlu, N.A., Bozoğlu, M. ve Bilgiç, A. 2020. The impact of livestock supports on production an income of the beef cattle farms:a case of Samsun province, Turkey. Tarım Bilimleri Dergisi, 26 (1): 117-129.
  • Eryılmaz, G.A., Kılıç, O., Boz, İ. ve Kaynakçı, C. 2020. Süt sığırcılığı yapan işletmelerin tarımsal yeniliklerin benimsenmesi ve bilgi kaynakları yönünden değerlendirilmesi: Samsun ili Bafra ve Canik ilçeleri örneği. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10 (2): 1361-1369.
  • Greene, W.H. 2002. Econometric Analysis. 5th Edition, Prentice Hall, Upper Saddle River, 802.
  • Isık, HB, Aksoy A, Yavuz F 2009. Factors Affecting Dairy Farmers' Utilization of Agricultural Supports In Erzurum. Scientific Research and Essay, 4(11): 1236- 1242.
  • İkikat Tümer, E. ve Birinci, A. 2011. Hayvancılık işletmelerinde süt maliyetine etki eden faktörlerin analizi: Tokat İli örneği. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 42 (1): 35-39.
  • İkikat Tümer, E. ve Birinci, A. 2021. Estimation of Cattle Insurance Demand İn Turkey Through Count Data Method: The case of TRA1 Region. KSU J. Agric Nat 24 (3): 614-621. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.706142.
  • Kapitonov, A. 2018. State income support in dairy cattle breedıng. Economy, labor, management in agriculture. 81-87.
  • Kılıçtek, A. ve Aksoy, A. 2019. Evaluation with regards to adoption of innovations of dairy milk business managements in Erzurum province. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences,6 (3): 424-431.
  • Krivko, M. ve Smutka, L. 2020. Trade sanctions and agriculture support in milk and dairy industry: case of Russia. Sustainability.
  • Lavruk, A. ve Lavruk, N. 2020. Animal husbandry: state and prospects of development. Agrosvit.
  • Lozhenkina, M., Gorlov, I., Kholodova, M., Kholodov, O., Shakhbazova, O. ve Mosolova, D. 2020. Beef and dairy cattle breeding: development trends of small agribusiness in conditions of state support. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science.
  • Moğol, M. 2021. Burdur ili besi sığırcılığının genel yapısı ile biyogüvenirliliğinin değerlendirilmesi.Yüksek Lisans Tezi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Burdur.
  • Nalbur, A.C. 2019. Süt ve besi sığırcılığı işletmelerinde muhasebe-vergi uygulamaları ve karşılaşılan sorunlar. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
  • Newbold, P. 1995. Statistics for business and economics. Prentice-Hall International, New Jersey.
  • Özdemir, V.F. 2019. Farklı yaşlarda besiye alınan siyah alaca sığırların besi, karkas ve et kalite özelliklerinin belirlenmesi.Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Özer, B. Ve İkikat Tümer, E. 2021. Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Çukurova J. Agric. Food Sci. 36(2): 187-200, 2021 doi: 10.36846/CJAFS.2021.47
  • Özsayın, D. 2020. Factors affecting the adoption of iInnovations in dairy cattle farms in TR22 South Marmara Region of Turkey. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Science, 30 (3): 576-584.
  • Servet, O. 2017. Mutluluğun Türkiye’deki Belirleyenlerinin Zaman İçinde Değişimi. Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, (35): 16-42.
  • Sevimli, L. 2020. Büyükbaş Hayvancılık Desteklemelerinin Hayvancılığa ve Yerel Ekonomiye Katkıları: Aksaray İli Araştırması. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Smith, S.B., Gotoh, T. ve Greenwood, P.L. 2018. Current situation and future prospects for global beef production: overview of special issue. Australasian Journal of Animal Sciences, 31 (7): 927-932.
  • Tapkı, N., Kaya, A., Tapkı, İ., Dağıstan, E., Çimrin, T. ve Selvi, M.H. 2018. Türkiye’de büyükbaş hayvancılığın durumu ve yıllara göre değişimi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23 (2): 324-339.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı, 2021. “Tarımsal Destekler”https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Tarimsal-Destekler/Hayvancilik-Desteklemeleri (Erişim tarihi: 4.03.2021)
  • Taşkın, B. 2021. Besi sığırcılığındaki desteklemelerin işletme başarısına etkisi: Hatay ili örneği. Yüksek Lisans Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Hatay.
  • TEPGE, 2021. “Dana eti, Tarım ürünleri piyasa Raporu”https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge(Erişim Tarihi:03.04.2022)
  • Torgut, E., Annayev, S., Türkekul, B. ve Örmeci Kart, M.Ç. 2019. Türkiye'de Uygulanmakta Olan Hayvancılık Desteklemelerinin Süt Sığırcılığı Yapan Etkisi: İzmir İli Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1): 29- 45.
  • TÜİK, 2021. “Hayvansal üretim istatistikleri, Aralık 2020”https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Hayvansal-Uretim-Istatistikleri-Aralik-2020-37207 (Erişim Tarihi:16.10.2021)
  • USDA, 2021. “United States Department of Agriculture Foreign Agricultural Service, Beef and Veal Summary Selected Countries”https://www.fas.usda.gov/(Erişim Tarihi:16.10.2021)
  • Uzmay, A. ve Çınar, G. 2016. İzmir İlinde Süt Sığırcılığı Yetiştiricilerinin Destekleme Politikalarına Yönelik Tercih Hiyerarşisi; Bulanık Eşli Karşılaştırma. Tarım Ekonomisi Dergisi, 22 (2): 59-67.
  • Ünlü, H. 2018. Giresun ilindeki sığırcılık işletmelerinin genel yapısının belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • Yener, A. 2017. Konya ilinde süt sığırcılığı yapan aile işletmelerinde yeniliklerin benimsenmesi ve yayılmasına etki eden faktörler. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
Yıl 2022, Cilt: 9 Sayı: 3, 666 - 673, 23.07.2022
https://doi.org/10.30910/turkjans.1106222

Öz

Kaynakça

  • Agus, A. ve Widi, T.S.M. 2018. Current situation and future prospects for beef cattle production in Indonesia - A review. Asian- Australasian Journal of Animal Sciences,31 (7): 976-983.
  • Ağır, H.B. ve Akbay, C. 2018. Üreticilerin besi sığırcılığı desteklerinden yararlanması üzerine etkili faktörler. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 21 (5): 738-744.
  • Aksoy, A., Külekçi, M. ve Yavuz, F. 2011. Analysis of the factors affecting the of adoption ofinnovations a in dairy farms in Erzurum province, Turkey. African Journal of Agricultural Research, 6 (13): 2966-2970.
  • Aksoy, A., Terin, M. ve Keskin, A. 2012. Türkiye Süt Sığırcılığında Islah ve Destekleme Politikalarının Bölgesel Etkileri Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(1): 59-64.
  • Aral, Y., Altın, O., Şahin, T.S. ve Gökdai, A. 2020. Türkiye sığır besiciliğinde yapısal durum ve sektörel analiz. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 91 (2): 182-192.
  • Ata, N. ve Yılmaz, H. 2015. Türkiye'de Uygulanan Hayvansal Üretimi Destekleme Politikalarının Süt Sığırcılığı İşletmeleri Yansımaları: Burdur İli Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10 (1): 44- 54.
  • Bakır, G. ve Kibar, M. 2021. Muş ili besi sığırcılığı işletmelerinin bazı yapısal özelliklerinin belirlenmesi. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 23 (6): 1687-1697.
  • Boz, İ., Akbay, C., Bas, S. Ve Budak, D.B. 2011. Adoption of innovations and best management practices among dairy farmers in the Eastern Mediterranean Region of Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances, 10 (2): 251-261.
  • Çallı, A. 2016. Türkiye’de uygulanan hayvancılık destekleme politikalarının Tokat ili hayvancılık işletmeleri açısından değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Çukur, T. 2016. Factors affecting dairy farmers' application of agricultural innovations: a case study from Muğla province. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology,4 (7): 611-617.
  • Eroğlu, N.A., Bozoğlu, M. ve Bilgiç, A. 2020. The impact of livestock supports on production an income of the beef cattle farms:a case of Samsun province, Turkey. Tarım Bilimleri Dergisi, 26 (1): 117-129.
  • Eryılmaz, G.A., Kılıç, O., Boz, İ. ve Kaynakçı, C. 2020. Süt sığırcılığı yapan işletmelerin tarımsal yeniliklerin benimsenmesi ve bilgi kaynakları yönünden değerlendirilmesi: Samsun ili Bafra ve Canik ilçeleri örneği. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10 (2): 1361-1369.
  • Greene, W.H. 2002. Econometric Analysis. 5th Edition, Prentice Hall, Upper Saddle River, 802.
  • Isık, HB, Aksoy A, Yavuz F 2009. Factors Affecting Dairy Farmers' Utilization of Agricultural Supports In Erzurum. Scientific Research and Essay, 4(11): 1236- 1242.
  • İkikat Tümer, E. ve Birinci, A. 2011. Hayvancılık işletmelerinde süt maliyetine etki eden faktörlerin analizi: Tokat İli örneği. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 42 (1): 35-39.
  • İkikat Tümer, E. ve Birinci, A. 2021. Estimation of Cattle Insurance Demand İn Turkey Through Count Data Method: The case of TRA1 Region. KSU J. Agric Nat 24 (3): 614-621. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.706142.
  • Kapitonov, A. 2018. State income support in dairy cattle breedıng. Economy, labor, management in agriculture. 81-87.
  • Kılıçtek, A. ve Aksoy, A. 2019. Evaluation with regards to adoption of innovations of dairy milk business managements in Erzurum province. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences,6 (3): 424-431.
  • Krivko, M. ve Smutka, L. 2020. Trade sanctions and agriculture support in milk and dairy industry: case of Russia. Sustainability.
  • Lavruk, A. ve Lavruk, N. 2020. Animal husbandry: state and prospects of development. Agrosvit.
  • Lozhenkina, M., Gorlov, I., Kholodova, M., Kholodov, O., Shakhbazova, O. ve Mosolova, D. 2020. Beef and dairy cattle breeding: development trends of small agribusiness in conditions of state support. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science.
  • Moğol, M. 2021. Burdur ili besi sığırcılığının genel yapısı ile biyogüvenirliliğinin değerlendirilmesi.Yüksek Lisans Tezi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Burdur.
  • Nalbur, A.C. 2019. Süt ve besi sığırcılığı işletmelerinde muhasebe-vergi uygulamaları ve karşılaşılan sorunlar. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
  • Newbold, P. 1995. Statistics for business and economics. Prentice-Hall International, New Jersey.
  • Özdemir, V.F. 2019. Farklı yaşlarda besiye alınan siyah alaca sığırların besi, karkas ve et kalite özelliklerinin belirlenmesi.Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Özer, B. Ve İkikat Tümer, E. 2021. Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Çukurova J. Agric. Food Sci. 36(2): 187-200, 2021 doi: 10.36846/CJAFS.2021.47
  • Özsayın, D. 2020. Factors affecting the adoption of iInnovations in dairy cattle farms in TR22 South Marmara Region of Turkey. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Science, 30 (3): 576-584.
  • Servet, O. 2017. Mutluluğun Türkiye’deki Belirleyenlerinin Zaman İçinde Değişimi. Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, (35): 16-42.
  • Sevimli, L. 2020. Büyükbaş Hayvancılık Desteklemelerinin Hayvancılığa ve Yerel Ekonomiye Katkıları: Aksaray İli Araştırması. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Smith, S.B., Gotoh, T. ve Greenwood, P.L. 2018. Current situation and future prospects for global beef production: overview of special issue. Australasian Journal of Animal Sciences, 31 (7): 927-932.
  • Tapkı, N., Kaya, A., Tapkı, İ., Dağıstan, E., Çimrin, T. ve Selvi, M.H. 2018. Türkiye’de büyükbaş hayvancılığın durumu ve yıllara göre değişimi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23 (2): 324-339.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı, 2021. “Tarımsal Destekler”https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Tarimsal-Destekler/Hayvancilik-Desteklemeleri (Erişim tarihi: 4.03.2021)
  • Taşkın, B. 2021. Besi sığırcılığındaki desteklemelerin işletme başarısına etkisi: Hatay ili örneği. Yüksek Lisans Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Hatay.
  • TEPGE, 2021. “Dana eti, Tarım ürünleri piyasa Raporu”https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge(Erişim Tarihi:03.04.2022)
  • Torgut, E., Annayev, S., Türkekul, B. ve Örmeci Kart, M.Ç. 2019. Türkiye'de Uygulanmakta Olan Hayvancılık Desteklemelerinin Süt Sığırcılığı Yapan Etkisi: İzmir İli Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1): 29- 45.
  • TÜİK, 2021. “Hayvansal üretim istatistikleri, Aralık 2020”https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Hayvansal-Uretim-Istatistikleri-Aralik-2020-37207 (Erişim Tarihi:16.10.2021)
  • USDA, 2021. “United States Department of Agriculture Foreign Agricultural Service, Beef and Veal Summary Selected Countries”https://www.fas.usda.gov/(Erişim Tarihi:16.10.2021)
  • Uzmay, A. ve Çınar, G. 2016. İzmir İlinde Süt Sığırcılığı Yetiştiricilerinin Destekleme Politikalarına Yönelik Tercih Hiyerarşisi; Bulanık Eşli Karşılaştırma. Tarım Ekonomisi Dergisi, 22 (2): 59-67.
  • Ünlü, H. 2018. Giresun ilindeki sığırcılık işletmelerinin genel yapısının belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • Yener, A. 2017. Konya ilinde süt sığırcılığı yapan aile işletmelerinde yeniliklerin benimsenmesi ve yayılmasına etki eden faktörler. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
Toplam 40 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Emine İkikat Tümer 0000-0001-6336-3026

Seda Gürün

Mahmut Hayta 0000-0002-3737-2575

Yayımlanma Tarihi 23 Temmuz 2022
Gönderilme Tarihi 22 Nisan 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA İkikat Tümer, E., Gürün, S., & Hayta, M. (2022). Besi Sığırı Üreticilerinin Yenilikleri Benimseme Düzeylerini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 9(3), 666-673. https://doi.org/10.30910/turkjans.1106222