Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Suriyeli Öğrencilerin Yaşadıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 1, 45 - 74, 30.12.2021

Öz

Araştırmada, Ege bölgesinde X ili Y ilçesi Z İlkokulu’nda görev yapan yönetici, öğretmen, öğrenci ve velilere göre Suriyeli öğrencilerin yaşadıkları sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri ortaya çıkarılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan gerçek durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu oluşturan okul, amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Okuldaki çalışma grubu ise ölçüt ve maksimum çeşitlilik örneklemesi ile seçilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu; bir yönetici, altı öğretmen, yedi öğrenci ve beş veli oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veriler betimsel ve içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan yönetici ve öğretmenlerin, Suriyeli öğrencilerin oryantasyon eğitimine yönelik görüşleri; tanıtma ve Türkçe eğitimi alt temalarında; öğretmenlerin hizmet içi eğitime olan gereksinimi ise onların kültürünü tanıma ve dilini öğrenme alt temalarında ele alınmıştır. Araştırmaya katılan; yönetici, öğretmen, veli ve öğrencilere göre, Suriyeli öğrencilerin yaşadıkları sorunlar; fiziki, güvenlik, sosyal, psikolojik, eğitim-öğretim ve aile sorunları alt temalarında incelenmiştir. Veli ve öğrencilere göre Suriyeli ailelerin, çocuklarına karşı sorumluluklarını yerine getirme durumları ise; fiziksel, duygusal, eğitimsel ve yetiştirme gereksinimleri alt temalarında incelenmiştir. Söz konusu alt temalar altında ortaya çıkan sorunlara ilişkin; ders araç gereçlerinin ve giyim ihtiyaçlarının karşılanması; güvenlik semineri yapılması ve okullara güvenlik görevlisi verilmesi; kaynaştırma etkinliklerinin (spor turnuvaları, kahvaltı organizasyonu, okuma etkinliği, okul çayı, vb.) düzenlenmesi, öğrencilere sorumluluklar verilmesi; PDR uzmanlarıyla öğrencilerinin sık sık görüştürülmesi, onlara şefkat-hoşgörü ile yaklaşma, diğer öğrencileri bilgilendirme; Türkçe okuma yazma kursu açılması, dili anlama etkinlikleri yapılması, yeni eğitim politikaları belirlenmesi, Suriyeli öğrencilere burs sağlanması, veli görüşmeleri yapılması; okul-aile birliği toplantıları yapılması, aile eğitimleri yapılması, veli ziyaretleri yapılması, bölgedeki yardım severlerden destek sağlanması, Suriyelilere yönelik iş alanları açılması gibi çözüm önerileri sunulmuştur.

Kaynakça

  • Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (2017). Türkiye’deki Suriyelilerin demografik görünümü, yaşam koşulları ve gelecek beklentilerine yönelik saha araştırması. file:///C:/Users/BN/Downloads/17aTurkiye_deki_Suriyelilerin_Demografik_Gorunumu_Yasam_Kosullari_ve_Gelecek_Beklentilerine_Yonelik_Saha_Arastirmasi_2017.pdf. Erişim Tarihi: 17 Haziran 2017. Akalın, A. T. (2016). Türkiye’ye gelen Suriyeli göçmen çocukların eğitim sorunları (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Aydın Üniversitesi. Alkalay, G., Kıral, B. ve Erdem, A. R. (2021). İlkokul yönetici ve sınıf öğretmenlerine göre Suriyeli sığınmacı öğrencilerin yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri. MSKU Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1), 231-249. Apak, H.(2014). Suriyeli göçmenlerin kente uyumları: Mardin örneği. Mukaddime, 5 (2), 53-70. Aydın, A., Kaya, A. ve Vural, G. (2016). Değerler eğitimi. Eğitimde farklılık ve katılım hakkı. Bilgi İletişim Grubu Yayıncılık.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Kapsayıcı Eğitim
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Erkan Kıral 0000-0002-1120-7619

Remziye Beyli Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kıral, E., & Beyli, R. (2021). Suriyeli Öğrencilerin Yaşadıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Uluslararası Sosyal Bilimlerde Mükemmellik Arayışı Dergisi, 1(1), 45-74.