BibTex RIS Kaynak Göster

A RESEARCH ON THE CORRELA TION AND PATH ANALYSIS OF THE SOME YIELD AND QUALITY CHARACTERISTICS OF SOYBEAN(Glycine max L.)

Yıl 1994, Cilt: 4 Sayı: 1, 129 - 137, 07.06.2016

Öz

were used as material in tı1.is study. "Dle direct and indirect effects of Studied traits on the yield of crnde oil, seed yield and the content of crude oil were deterrnined by means of the correlation and patlı coefficients.                 ,

Frorn the trial,  signifıciant  phenotypical  correlatiön  c6efficient between the yield of crude oil and seed yield, and also the content of crude oil and the content of crude protein at O.O l level were found. Moreover, the yield of crude oiJ and the content of crude oil, pod number, the height of branching and pla.İlt ıieight was sigıüficant at the level of O. 05. Correlation bet·ween seed yi'.eld and plant heigt were signifıcant at 0.05 level and same result was found

fo the seed yield and pod number, and .also the content of crude oil and plant

'iıeight a1.1d height of branching.

As a resu1t, it was fowıd that the yield of cnıde oil was affected more from  seed  yield  and  moderately   from  corrtent  of  crude  oil.   Since  direct

reltions between the yield of cnıde oil and the charecteristics mentioned were equal to correlation coefficients, it was concluded thf!t being succesful is possible by doing selection studies in tenns of those two traits when studies aimed for increasiııg of oil yield.

This study was conducted to detennine the direct and indirect relations         and   correlation coefficient   among   some   yield                and   quality charecteristics of soybean under Van city conditions. Seven soybean varieties

SOYA FASÜLYESİNDE ( Glycine max L.) BAZI VERİM VE KAIJTE ÖZELLİKLERİNİN KORELASYON VE PATH ANALİZİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 1994, Cilt: 4 Sayı: 1, 129 - 137, 07.06.2016

Öz

Van'da Soya fasülyesi bitkisinde bazı verim ve kalite özellikleri ara­ sındaki korelasyon katsayıları ile doğrudan ve dolaylı ilişkileri belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma, . 7 çeşit üzerinde yürütülmüştür. çalışmada incelenen özelliklerin ham yağ verinıine, tohum verimine ve ham yağ oranına doğrudan ve dolaylı etkileri, korelasyon ve patlı katsayıları aracılığı ile belirlemniştir .

Bu çalışmada, ham yağ verimi ile tohum  verimi;  ham  yağ  oram  ile ham protein oranı arasında O.O l düzeyinde; ham yağ verimi ile ham yağ ora­ nı, bakla sayısı, dallanma yüksekliği ve bitki boyu arasında; tohum verimi ile bitlci boyu ve bakla sayısı arasında; ham yağ oranı ile bitki boyu ve dallanma yüksekliği arasında 0.05 düzeyinde önemli fenotipik korelasyon katsayıları olduğu tespit edilmiştir.

Araştırmada, sonuç olarak kabul edilen . ham yağ verimin.in; tohum veriminden fazla, ham yağ oranından ise orta derecede etkilendiği; ham yağ verimi ile bu özellikler arasında doğrudan etkilerin, korelasyon katsayılarına hemen hemen eşit olduğundan, yağ verimini arttırmayı amaçlayan çalışmalarda, bu iki özellik yönünden yapılacak seleksiyon sonucunda başarılı olunabileceği kanaatine varılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Burhan Arslan

Erol Günel Bu kişi benim

Bunyamin Yıldırım Bu kişi benim

Ali İlbaş Bu kişi benim

Nuri Yılmaz Bu kişi benim

Özbay Dede Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 7 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 1994 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Arslan, B., Günel, E., Yıldırım, B., İlbaş, A., vd. (2016). SOYA FASÜLYESİNDE ( Glycine max L.) BAZI VERİM VE KAIJTE ÖZELLİKLERİNİN KORELASYON VE PATH ANALİZİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 4(1), 129-137.

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.