Writing Rules

Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Çalışmalar Dergisine gönderilen makale dosyaları Microsoft Office Word formatında gönderilmelidir.

Dergi şablonu için tıklayınız https://dergipark.org.tr/tr/journal/3923/file/6259/download

Telif devir hakkı formu için tıklayınız https://dergipark.org.tr/tr/journal/3923/file/6260/download

Makale metni tek sütun halinde, önce ve sonra 3nk ve birden fazla (1,10) satır aralıklı yazılmalıdır. Tablo, şekiller ve kaynakça ile birlikte en çok 20 sayfa ve A4 dikey sayfası boyutunda olmalıdır. Makale gövde metni 12 punto, Times New Roman ile hazırlanmalıdır. Sayfa yapısı alt ve üstten 2,5 cm, sağ ve soldan 2 cm bırakılarak ve her iki yana dayalı olarak yazılmalıdır. Paragraf başı girintisi yapılmamalıdır.

Gönderilen bütün makalelerin başında, Türkçe başlık, Türkçe özet, İngilizce başlık, İngilizce abstract yer almalıdır. Özet (abstract) kısımları 200 ile 400 kelime arasında olmalıdır. Özetlerde; amaç, yöntem, bulgular ve sonuç bilgilerinin yer almasına özen gösterilmelidir. Özetlerde alıntı ve atıf yapılmamalıdır. Özet (abstract) kısımlarının altında anahtar kelimeler (keywords) İngilizce ve Türkçe olarak yazılmalıdır. Anahtar kelimelerin (keywords) sayısı en az 3 ve en fazla 5 kelime ve/veya kelime grubu olmalıdır. Anahtar kelimeler (keywords) tercihen alana ait dizinlerden seçilerek verilmelidir. Özet (abstract) metni, 10 punto, Times New Roman ve her iki yana dayalı olarak yazılmalı ve tek sayfaya sığdırılmalıdır. Giriş bölümü yeni bir sayfadan başlamalıdır.

Dergimize gönderilen tüm  türkçe makaleler için İngilizce Genişletilmiş Özet (Extended Abstract) içermelidir. Makaleler genişletilmiş özet ile birlikte yayınlanacaktır. Genişletilmiş özet, 500-750 kelime olmalı; çalışmanın amacını, problemini, metodunu, bulgularını ve sonuçlarını açık bir şekilde vermelidir.

Makaleye ait başlık önce makale orijinal dilinde sonra diğer dilde, 12 punto, büyük harfli, bold ve sayfaya ortalı olarak yazılmalıdır. Makale başlığının altına, sağa dayalı olarak, yazar/ların ilk harfler büyük diğer harfler küçük olacak şekilde tam adları yazılmalı ve ada dipnot ekleyerek unvan, kurum ve e-posta bilgisine dipnotta yer verilmelidir. Makaleyi planlayan ve yürüten yazar makalede ilk isim olarak yer almalıdır. Çalışma daha önce sunulmuşsa, bir projeden veya tezden üretilmişse vs. makalenin başlığının sonuna (*) dipnotu konularak gerekli açıklama yapılmalıdır. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.

Makale, birinci düzey başlıklarla bölümlere ayrılmalı ve numaralandırılmamalıdır. Her birincil başlık en fazla 2 alt başlıktan oluşmalıdır. Birinci düzey başlık büyük harflerle ve bold, ikinci düzey alt başlıkların kelimelerinin ilk harfi büyük ve bold, üçüncü düzey alt başlıklarının sadece ilk kelimesinin ilk harfi büyük ve bold olarak yazılmalıdır.

Tablo ve şekil başlık ve metin özellikleri verilen makale şablonu içerisindeki örneklerin yapısı dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Tablo ve şekil başlıkları üst kısımda sayfaya ortalı Times New Roman 12 punto, italik olarak yazılmalıdır. Tablo ve şekillerin içerikleri Times New Roman 10 punto yazı karakteri ile sola dayalı ve metin kaydırma özelliği kapalı olarak hazırlanmalıdır. Tablonun altına düşülen “Not” lar (*) ifadesi ile 10 punto ve italik yazılmalıdır. Şekil ve tablolar metin sınırlarının dışına taşmamalıdır.

Makale metninde kullanılan denklem ve formüller (1), (2), gibi denklemin sağında yer alacak şekilde numaralandırılmalıdır. Formüller ya da denklemler “Math Type” ile yazılmalıdır. Tüm değişkenler ve istatistiksel testler italik olarak gösterilmelidir.

Atıflar metin içerisinde gösterilmeli, dipnot şeklinde gösterilmemelidir. Metin içi göndermeler ilgili bölümde parantez içinde verilecek olup “APA 6” kuralları dikkate alınacaktır. Alıntı yapılan eserde birebir veya belirli bir sayfaya atıf yapılacaksa sayfa numarası belirtilmelidir. Ancak, eserin bütününe gönderme yapılıyorsa sayfa numarası belirtmeye gerek yoktur.

Kaynakça APA 6 kurallarına göre düzenlenmelidir. Makale metni içerisinde atıf yapılan her kaynak kaynakçada gösterilmeli, kaynakçada yer alan her kaynağa da metin içerisinde mutlaka gönderme yapılmalıdır. Tüm kaynakça, Times New Roman, 12 punto, tek satır aralık kullanılarak ve paragraf aralığı önce ve sonra 6nk seçilerek hazırlanmalıdır. Kaynakçadaki her bir eser girişi, 1 cm değerinde asılı olmalıdır. Metin her iki yana yaslanmalıdır.

Makalede yer verilen her bir ek ayrı sayfalarda, kaynakçadan sonra verilmelidir. Başlıkları bold, büyük harf ve sola dayalı yazılmalıdır.

Makalelerde Türk Dil Kurumu’nun yazım kılavuzu ve yazım kuralları örnek alınmalıdır. Detaylı bilgi için Türk Dil Kurumu’nun web sayfasına bakınız: www.tdk.gov.tr .

Dergide yayınlanan makalelerde dile getirilen açıklamalardan (bilgi, veri, düşünce vb.) tamamıyla yazar/lar sorumludur.