Yazım Kuralları

TARIM EKONOMİSİ DERGİSİ 

YAYIM İLKELERİ ve YAZIM KURALLARI

1. Dergi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanır.

2. Dergide Tarım Ekonomisi alanında hazırlanan ve daha önce yayımlanmamış orijinal araştırma makaleleri ile derginin amacına uygun derleme ve/veya görüş (her sayıda maksimum 2 adet) makaleleri yayımlanır. 

3. Aynı sayıda bir yazarın isim sırası farklı olmak şartıyla en fazla iki makalesine yer verilir.

4. Makalelerin bilimsel sorumlulukları yazarlarına aittir.

5. Makale başvuruları https://dergipark.org.tr/ adresinden yapılır.

6. Makale başvuruları esnasında Türkçe ve İngilizce olarak sunulması istenen bütün alanlar (her bir yazarın adı soyadı, ORCİD numarası, mailleri, makale özeti, anahtar kelimeler ve kullanılan tüm kaynaklar v.b.) itina ile doldurulmalıdır. Dergipark sistemine veri girişi esnasında kelimelerin ilk harfi büyük geri kalanlar küçük olacak yazım tekniği kullanılmalıdır. 

7. Araştırma makaleleri Türkçe veya İngilizce dillerinden birisi ile genel olarak; Başlık, Özet (yapılandırılmış), Abstract (yapılandırılmış), İngilizce ve Türkçe Anahtar Sözcükler, Giriş, Materyal ve Yöntem, Araştırma Bulguları, Tartışma, Sonuç ve Kaynaklar ana başlıkları altında hazırlanmalıdır. İstenirse Araştırma Bulguları ve Tartışma bölümleri tek başlık altında yazılabilir.  TRDizin indeksi gereği araştırma anket, mülakat, odak grup çalışması vb. yollarla veri toplanmasını öngörüyor ise insan araştırmalarına yönelik olarak kurulmuş etik kurullarından etik kurul onayı alınmış olması ve araştırma sonunda kaynakça öncesinde "etik beyanı" başlığı belirtilmesi gerekir.

Etik Beyanı
……………………….. Etik Kurulu'nun ………. tarih ve ……….. sayılı toplantısında etik açıdan uygun bulunmuştur (Protokol No: ……….Onay No:…). v.b

Derleme makalelerde de yazım kuralları ve süreç araştırma makalesinde olduğu gibidir. Ancak Derleme makaleler, en az %75’i son 10 yıla ait olmak üzere en az 20 kaynak içermeli ve daha önce hiçbir yayın organında basılmamış olmalıdır. Ayrıca Derleme makalelerinde Giriş ve Sonuç ana başlığı hariç diğer başlıkların kullanılma zorunluluğu yoktur. Yazar derleme makalelerinde başlıkları kendi belirleyebilir, ancak özet araştırma makalesindeki gibi yapılandırılmış olarak yazılır. Bir sayıda o sayıdaki makale sayına bağlı olarak maksimum iki derleme yayınlanabilir.

8. Yapılandırılmış “Özet” ve “Abstract” için dikkat edilmesi gereken hususlar 

a. 4-7 alt başlık altında ve aşağıdaki yapıya uygun olarak sunulmalıdır 

  • Amaç (zorunlu)
  • Tasarım / metodoloji / yaklaşım (zorunlu)
  • Bulgular (zorunlu) 
  • Araştırma sınırlamaları / etkileri (varsa)
  • Pratik uygulamalar (varsa)
  • Sosyal çıkarımlar (varsa)
  • Özgünlük / değer (zorunlu)

b. “Özet” ve “Abstract” en çok 250 sözcük kullanılmalı ve yapılandırılmış olmalıdır, ana metinden ayrı olarak konumlandırılmalıdır.

c. “Özet” ve “Abstract”dan bir satır boşluk bırakıldıktan sonra 3 - 6 sözcük olmak üzere “Anahtar kelimeler” ve “Keywords” yer almalı ve başlıkta geçen kelimelerden farklı olmalıdır.

d. Anahtar kelimelerin altına makaleyi tanımlayan en az 2, en fazla 4 Jel kodu eklenmelidir.

9. Makalede yer alan ondalık sayılar nokta işareti ile ayrılmalıdır.

10. Grafik, harita, fotoğraf, resim ve benzeri sunuşlar ''Şekil'', sayısal değerlerin verilişi ''Çizelge'' olarak isimlendirilmelidir. Şekil ve Çizelgelere ait Türkçe isimlendirmelerin altında İngilizce isimlendirmeler de yer almalıdır. Verilen tüm çizelge ve resimlere metin içerisinde atıf yapılmalı ayrıca şekil ve çizelgeler makale içerisinde verilmelidir.

11. Araştırma makalelerinde literatür taramasının etkinliği açısından konu ile ilgili en az 10 adet özgün makaleye atıf yapılması tavsiye edilir.

12. Makale düzeni;

a. Microsoft Word yazılımıyla (docx format; Word 2007 ve üstü) Times New Roman yazı karakterinde ve paragrafların ilk satırına girinti yapmadan yazılmalıdır. Sayfa marjları her yönden 2,5 cm olarak ayarlanmalıdır.

b. Makalede her sayfaya numara verilmelidir

c. Makalenin Türkçe ve İngilizce başlığı koyu, 14 punto, ortalı ve ilk harfleri büyük olacak şekilde küçük harflerle yazılmalıdır.

d. En fazla 3. düzeyde bölüm başlıkları kullanılmalıdır. Birinci düzey başlıklar sola yaslı, koyu, 12 punto ve her kelimenin ilk harfi büyük olmalıdır. İkinci düzey başlıklar koyu, sola yaslı ve yalnız ilk kelimenin ilk harfi büyük olmalıdır. Üçüncü düzey başlıklar her ne kadar önerilmese de eğer gerekli ise kullanılabilir ve sola yaslı ve sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük şekilde yazılmalıdır.

e. Metnin ana gövdesi 1,5 aralıklı, Times New Roman, 12 punto ve iki yana yaslı yazılmalıdır. Makale kaynak listesi hariç maksimum 20 sayfa ile sınırlı olmalıdır. Tüm paragraflar sol kenardan başlamalıdır. Metin tümüyle iki yana yaslı hizalanmalıdır. Hiçbir heceleme olmamalıdır. Kalın veya altı çizili yazı kullanımı ile metin vurgulama önerilmez.

f. Yazar/yazarların isimleri, makale başlığının altında bir satır boşluktan sonra ünvan belirtilmeden koyu 12 punto ile ön ismi açık ve küçük harfle, soyadı büyük harfle ve sekme (tab) ile boşluk bırakılarak yazılmalıdır.

g. Yazarlarla ilgili akademik ve/veya diğer kurumları rakam üst simgesi kullanılarak 10 punto ile belirtilmelidir. Ayrıca sorumlu yazarın elektronik posta adresi ayrı bir satırda yıldız işareti ile gösterilmelidir.

13. Makaleler Harward referans sistemi (Emerald’s Harvard referencing style), atıf ve kaynak gösterim kurallarına uygun hazırlanmalıdır. Makale içindeki atıflarda özel durumlar dışında “yazar ve tarih” sistemi kullanılmalıdır. Birden çok kaynağa aynı anda atıf yapılacaksa yayınlar noktalı virgül ile ayrılmalı ve kronolojik sıraya göre verilmelidir. Örneğin: (Soyadı, 2002; Soyadı ve ark., 2009; Soyadı, 2010; Soyadı ve Soyadı, 2012). İki yazarlı eserlerde yazar isimleri “ve” (yabancı dilde yazılmış kaynaklarda ise “and”) ile ayrılmalı, çok yazarlı eserlerde “ve ark.” (yabancı dildeki kaynaklarda ise “et al.”) kullanılmalıdır. Örneğin: (Soyadı, 2007), (Soyadı ve Soyadı, 2005), (Soyadı ve ark., 2003). Birden fazla yazarlı veya tek yazarlı yayınların çoklu kullanışların da tarihsel sıralamalı, aynı yılda birçok yayının kullanılmasında ise ilk yazara bağlı alfabetik sıra göz önüne alınmalıdır. Örneğin: (Atıcı ve Armağan, 2019; Yercan and Kınıklı, 2019). Aynı yazara/kuruma/v.b. ait aynı yılda yayınlanmış farklı kaynaklara atıf yapıldığında da yıldan sonra alfabe harfleri kullanılmalıdır.
Örnekler
……about teaching quality (Berk, 2013). ……. SET administration (Avery et al., 2006). ……..on average student ratings (Griffin et al., 2014; Nulty, 2008; Spooren et al., 2013). ……evaluate SET scores (Boysen, 2015a, 2015b; Boysen et al., 2014; Dewar, 2011).
14. Metin içinde anılan bütün literatür, “Kaynaklar Listesi”nde yer almalıdır. Metin içinde alıntı yapılmayan eser kaynak listesinde yer almamalıdır. Kaynaklar listesi alfabetik sırada ve yazar-tarih sistemine göre verilmelidir. Aynı yazarın iki veya daha fazla yayını kullanılmış ise Kaynaklar Listesinde eski tarihli yayın önce verilmelidir. Kitap ve kitap bölümünün adının her kelimesinin ilk harfi büyük harf olmalıdır. Bir kuruluşun yayınları ise yayın numarasıyla verilmeli, değilse basıldığı matbaa adı ve şehri belirtilmelidir. Literatürün yayımlandığı dergi adı kısaltma yapılmadan açık olarak yazılmalıdır. Kaynakların yazılışında ilk satır sola yaslanmalı, izleyen satırlar 0.5 cm içeri çekilmelidir. Literatür yazım şekli için örnekler aşağıda verilmiştir. (Emerald’s Harvard referencing style)

Örnekler:

Kitap:
Lodos, N. (1998), Türkiye Entomolojisi VI (Genel, Uygulamalı ve Faunistik) (I. Basım), Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:529. İzmir.

Harrow, R. (2005), No Place to Hide, Simon & Schuster, New York, NY.

Kitap bölümü:
Ata, B. (2009), “Sosyal bilgiler ünitesi kavramı üzerine bazı düşünceler”, R. Turan, A. M. Sünbül ve H. Akdağ (Ed.), Sosyal bilgiler öğretiminde yeni yaklaşımlar, Pegem Akademi, s.45-56.

Calabrese, F.A. (2005), "The early pathways: theory to practice – a continuum", Stankosky, M. (Ed.), Creating the Discipline of Knowledge Management, Elsevier, New York, NY, pp.15-20.

Kongre bildiri yayınlanmış:
Wilde, S. and Cox, C. (2008), “Principal factors contributing to the competitiveness of tourism destinations at varying stages of development”, in Richardson, S., Fredline, L., Patiar A., & Ternel, M. (Ed.s), CAUTHE 2008: Where the 'bloody hell' are we?, Griffith University, Gold Coast, Qld, pp.115-118.

Armağan, G. ve Özden A. (2004), “Avrupa Birliği ve Türkiye'de Süt Sektörü Verimliliklerinin Karşılaştırılması”, Türkiye VI Tarım Ekonomisi Kongresi, Tokat, Türkiye, s.505-517.

Kongre bildiri yayınlanmamış:
Aumueller, D. (2005), "Semantic authoring and retrieval within a wiki", paper presented at the European Semantic Web Conference (ESWC), 29 May-1 June, Heraklion, Crete, available at: http://dbs.uni-leipzig.de/file/aumueller05wiksar.pdf (accessed 20 February 2007).

Makale:
Adanacıoğlu, H. Artukoğlu, M. ve Güneş, E. (2017), “Türkiye'de Tarımsal Kredi Performansının Çok Boyutlu Ölçekleme Yaklaşımıyla Analizi”, Tarım Ekonomisi Dergisi, 23(2), s.195-204.
Capizzi, M.T. and Ferguson, R. (2005), "Loyalty trends for the twenty-first century", Journal of Consumer Marketing, Vol. 22 No. 2, pp.72-80.

Feistauer, D., & Richter, T. (2016), How reliable are students’ evaluations of teaching quality? A variance components approach. Assessment & Evaluation in Higher Education, 42(8), s.1263–1279.

İnternet kaynağı:
İnternet kaynaklarının erişim adreslerinin değişebilir olmasında dolayı mümkün olduğunca kullanılmaktan kaçınılmalı veya minimum düzeyde kullanılmalıdır. Web sitelerinden indirilen dosyalar için öncelikle incelenen kaynağın gösterimi esastır.

Weida, S. and Stolley, K. (2013), “Developing strong thesis statements”, available at: https://owl.english.purdue.edu/owl/resource/588/1/ (accessed 20 June 2018).

Son Güncelleme Zamanı: 30.05.2024 15:45:46